Опера Пловдив

  монтира въртяща сцена за новия сезон в Дом на културата

Съоръжението дава възможност за оригинални художествени и технически решения, част от които ше бъдат демонстрирани още на премиерата на „Сестра Анджелика” и „Джани Скики”

Оперният сезон 2016/2017 в Пловдив ще бъде открит с премиера на едноактните опери „Джани Скики” и „Сестра Анджелика” от Пучини на 6 октомври. За съвременната визия на своите спеткакли Опера Пловдив финансира изграждането на автоматична въртяща сцена в Дом на културата за десетки хиляди левове. Съоръжението дава възможност за оригинални художествени и технически решения, част от които ше бъдат демонстрирани още на премиерата на „Сестра Анджелика” и „Джани Скики”.  Технологичното подобрение в Културния дом на Пловдив става реалност благодарение на делегирания бюджет от Министерство на културата, който зависи изцяло от приходите от продажба на билети.  Срещу всеки лев от закупен билет за постановките на Операта, Драматичния и Кукления театър в Пловдив, от държавния бюджет се превежда субсидия в културните институти на града и така жителите на Пловдив могат да се радват на повече премиери и на по-качествени  спектакли. Вероятно пловдивчани досега не са се замисляли, че по същата схема гостувашите оперни и театрални спектакли под тепетата пренасочват държавната субсидия за култура към други градове – Стара Загора, Русе, Варна, София и др.Опера Пловдив благодари на гражданите на Пловдив за изключителния интерес към летния фестивал Opera Open, който даде възможност да се въведат техническите подобрения за новия оперен сезон!
Премиерните спектакли „Джани Скики” и „Сестра Анджелика”  са дело на млад и амбициозен постановъчен екип – диригента Константин Добройков, режисьора Елена Стоянова и художника Кристиан Леков. Главните роли в двете премиерни заглавия от Пучини са поверени на Евгения Ралчева, Елена Чавдарова, Марк Фаулър, Вера Гиргинова и Михаил Пулиев. В спектакъла участват и редица млади изпълнители от Оперното студио на Държавна опера – Пловдив. Билети за откриването на новия оперен сезон в Пловдив се продават на касата на Концертна зала и в Билетен център пред Общината.
http://podtepeto.com/pod-nebeto/opera-plovdiv-montira-vrtyasha-scena-za-noviya-sezon-v-dom-na-kulturata/
 нагове: пловдивска, опера, дом Културата

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>