КЪРЛЕЖ СЕ ОТСТРАНЯВА БЕЗ УСУКВАНЕ! БР.170

Кърлежите са най-често срещани през пролетта и лятото, и от време на време в началото на есента. Тъй като тогава прекарваме най-много време сред природата, добре е след прибиране да огледаме тялото си, както и домашния любимец, ако имаме такъв.

Кърлеж се отстранява без усукване

Кърлежите се захващат основно на места, където кожата е влажна и мека (корема, слабините, под мишниците, зад ушите, задната част на главата, шията, гърдите, а при деца и по главата). Когато кърлежът пробие кожата ни, започва да се храни с кръв, а това може да доведе до инфекция. Убождането е безболезнено, затова можем да забележим кърлежа, чак когато започне да ни сърби. Той може да остане прикрепен към кожата в продължение на няколко дни, докато се насмуче с кръв, след което напуска мястото. Следователно, бързото му отстраняване е много важно за здравето, тъй като кърлежът може да бъде носител на различни инфекциозни заболявания, от които най-известно е лаймската болест.
Какво се прави?
1. Ако видите кърлеж в кожата си, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро, най-добре е той да го извади.
2. Занесете кърлежа в Института по епидемиология за изследване.
3. Ако кърлежът е заразен се консултирайте с лекаря. Той ще реши дали да вземате антибиотици и какви (не си ги назначавайте сами).
4. Не забравяйте да следите здравния си статус минимум един месец след убождането. Ако се появи зачервяване, придружено от повишаване на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите и разширяването на лимфните възли в близост до мястото на убождането, непременно потърсете лекарска помощ.
Безопасно отстраняване
Правилното и своевременно отстраняване на кърлежи от кожата е много важно. Колкото по-дълго е времето, прекарано в кожата, толкова по-висок е рискът от инфекция. За премахването на кърлежи винаги търсете лекар, но ако нямате такава възможност, направете го с пинсети, като захващате кърлежа най-близо до кожата и леко го издърпвате нагоре. След отстраняване дезинфекцирайте с алкохол. Ако не сте успели да премахне целия кърлеж, отстранете остатъка със стерилна игла. Кърлежите не трябва да се мачкат, разкъсват или върху тях да се поставят химикали или затоплящи средства, като алкохол, бензин, масло, лак за нокти, цигари. Всичко това може да провокира кърлежа да върне чревното си съдържимо и по този начин да се провокира инфекция, която иначе би могла да се избегне.
Какво помага?
1. Да се избягват висока трева и храсти, както и да се седи или лежи на тревата.
2. Вземете подходящи обувки и дрехи. Препоръчителни са дълги ръкави, панталони, затъкнати в чорапи, затворени обувки, светли дрехи от немъхести материали (по тъмните кърлежът се забелязва по-трудно).
3. След пристигането си у дома не забравяйте да прегледате тялото и дрехите си. Изтупайте дрехите, срешете косата си и внимателно огледайте цялото си тяло.

http://ljubopitno.com/karlezh-se-otstranjava-bez-usukvane

 тагове:кърлеж

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>