ЖАН БАТИСТ КОЛБЕР

Ние, хората, сме от един и същи  вид, но притежаваме различни способности.Някои стават големи спортисти, други забележителни откриватели, трети остават в историята, като изключителни лидери.По- голямата част  обаче нямат тази щастлива съдба. Животът им преминава  без да извършат нещо запомнящо се.Просто вършат това, което се очаква от тях, като се стараят  да вложат повече от себе си в  обикновените си начинания.
Обичаме да следваме големите и да се учим от тях до момента, в който осъзнаем, че не можем да постигнем техните постижения.Тогава, едни се примиряват, а други започват яростно да ги  критикуват, сякаш те са виновни за неуспеха им.За съжаление, в човешкото общество преобладават обикновените постижения, за които историята забравя.Но за да  постигнем изключителното, трябва да се поучим от  големите, а не да ги отричаме.За щастие, можем да открием достатъчно примери от историята на големи хора и големи дела.
Цели фамилии записват със златни букви имената си в аналите на човешките постижения.
Jean-Baptiste Colbert (1619–1683)*oil on canvas*92.1 x 72.4 cm*1655Жан Батист Колбер /Jean Baptiste Colbert /1619-1683/ е френски държавник. Препоръчан е на „краля- слънце“ Луи XIV от кардинал Мазарини, на който служи, като таен съветник. Той изиграва решаваща роля в отстраняването на всемогъщия финансов министър Фуке. Става суперинтендант на кралските строежи /1664/, главен контрольор на финансите /1665/, министър на краля/1668/ и министър на марината /флота//1669/.
Колбер създава Френската академия на науките/1666/ и Парижката обсерватория /1667/.Следва строга икономическа политика, наречена на неговото име колбертизъм.  Той основава първите големи индустриални предприятия на Франция, стимулира външната търговия и заселването на територията на днешна Канада. Реорганизира и систематизира законодателството.Разумното му икономическо управление позволява построяването на двореца Версай. 
claude-lefebvre-jean-baptiste-colbert-marquis-de-seignelay-1651-1690-n-7255130-0Неговото дело  е продължено от сина му Seignelay /Jean Baptiste Colbert/ /1651-1690/, който го наследява като министър на краля и на марината         /флота/ /1683/.   Племенника му Jean Baptiste Colbert de Torcy /1665-1746/ е министър на външните работи /1696/.Colbert de Torcy изиграва голяма роля в подписването на договора от Утрехт /1713/ и  слага край, на тъй наречената война за испанското наследство.
Не всички харесват фамилията Колбер, но всички би трябвало да се учим от нея.
Автор: Георги Караджов
 тагове: Жан Батист Колберт

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>