ВЪЗСТАНОВКА „ПРИСТИГАНЕ НА ИВАН ВАЗОВ В ПЛОВДИВ

  И НАИМЕНОВАНЕ НА УЛ.“СТАНЦИОННА“ – УЛ.“ИВАН ВАЗОВ“

В Инициативният комитет влизат:председател: д-р Недко Каблешков;  член-секретар:ГеоргиН.Кожухаров; 
членове:г.Мутафчиев,полковник Расуканов,архимандрит Евтимий,запасен генерал Богданов, полковник Фтичев,Мазнев,Йордан п.Георгиев,Трифонов,д-р Иван Кесяков, Дунев,Жилков, Ст.Шишков, Ст. Обрейков.
 На 23.10.1920   се организират  утра, вечеринки,сказки в училищата и градините, тържества във всички военни подразделения.
 На .24.10.1920  се провежда молебен в църквата „Света Богородица“, за здравето на поета.
На 6.11.1920- Комисия от 3- ма граждани заминават за София, за да вземат  със специален вагон Вазов.Комисия от 50 души заминава за Белово, за да приветства влизането на поета в Тракия.
 На 7.11.1920 в 15 часа, Комисия от представители на всички организации в града, заедно с ученическия хор, причакват поета на перона на Пловдивската гара.
В 15.30 часа, поетът  е понесен на ръце от комитета до приготвената колесница, акламиран от членовете на спортните дружества и военните музики.
В 16 .00 часа, шествието потегля в следния ред:
Конната музика на 3-ти конен полк, ескадрон от 3-ти конен полк с щандарт, дружество „Тракийски юнак“ в униформа, футболните дружества в униформа, колоездачното дружество- без  колела в униформа, ловджийското дружество, хорът при мъжка гимназия, духовенството, колесницата, следвана от опълченците в униформа, военна музика, прогимназиите, девическата гимназия, висшия педагогически курс,мъжката гимназия, духовната семинария, търговските училища, подвижен шпалир от войници…
В16.30ч., шествието пристига на площад „Цар Симеон“. Г гражданството е наредено по следния начин: запасните офицери, дружеството на запасните подофицери, в ляво от тях занаятчийските организации, сиропиталищата /северната страна/ основните училища на източната страна, инвалидите между ул. „Чепино“ и „Капитан Райчо“, държавни служащи,общински и изборни служащи, гражданство,гарнизона в шпалир околовръст и свободно място от ул. „Капитан Райчо“  до военния клуб за шествието.
В 17.00ч., приветствена реч на д-р Салчев и откриване катедрата от поета.
По Решение на Общински съвет- Пловдив, прогласяване на Иван Вазов за почетен гражданин на Пловдив и преименуване на ул. „Станционна“ на ул. „Иван Вазов“.Предложение от Недко Каблешков- внесено в съвета от кмета Петър Шилев, на Пловдив.
Събитието на „Възстановката“ ще бъде реализирано на 22 октомври 2016г. от 10-12 ч., със шествие по улица” Иван Вазов”, от Централна гара- Пловдив и ще спре пред Военен клуб, където Иван Вазов произнася своята реч.
Центърът по Медиация и Иновациа в Духа културата и Бизнеса към Съюза „Духовно възраждане- България  реализира събитието безвъзмездно. То е част от проекта „Улица Иван Вазов“, който също финансово не е подплатен.
Това е едно голямо събитие за Пловдив. Времето, когато улица “Стационна”, получава новото си име ” Иван Вазов”. Нека всички, които милеем за нашият град и възродим нашето минало, дадем своята лепта, за да съберем 500 лева за каляската и двата коня, а също и за участниците във възстановката.
Изказваме нашата голяма благодарност на г- н Тодоров, директор на Пловдивска обществена телевизия, която ни подаде ръка за разгласяване на това голямо събитие. На 11 октомври 2016г. от 9,30 часа ще има ново предаване с г-жа Мария Герасова – председател на Съюз „Духовно –   България“ директор на Центъра и изпълнителният директор г-н Георги Караджов.
 За контакти:  ул„Иван Вазов“ 25
Gsm 0896 99 7080
 Мария Герасова

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>