ИЗРАИЛСКИ ЦАРЕ

786971
Евреите искат цар. Самуил остарял. Съдии станали неговите синове.Те съдили обаче несправедливо. Народът не бил доволен. Неговите старейшини се явили пред Самуила и го помолили да им постави цар, който да управлява и съди.
Самуил се обърнал с молитва към Бога и получил заповед да изпълни народното желание. Тогава помазал за пръв цар на евреите един млад, висок и снажен момък от Венеминовото коляно. Този момък се наричал Саул.
Управлението на Саул. Саул се заел да стегне и  засили държавата. Той уредил постоянна войска и водил няколко сполучливи войни. За всичко се съветвал със Самуил. Молел се на Бога и изпълнявал волята му. Управлявал разумно и съдил справедливо. Затова, народът го обичал.Сам Бог закрилял младия цар и му помагал.
Саул изгубва Божията закрила. Скоро, Саул се възгордял и заживял в разкош и блясък.Царската власт и големите богатства го заслепили. Саул взел да се смята за по- голям от всички. Не се вслушвал в съветите на Самуила. Мислил, че може всичко да върши, щом е цар.Така, веднъж принесъл на Бога жертва  сам, без свещеник.Друг път, при една война, задържал за себе си най- богатата плячка при все, че Самуил го съветвал да не взема нищо. Поради тия и още много други грехове, Бог вдигнал закрилата Си от Саула и заповядал на Самуила  да избере за народа друг цар. Самуил изпълнил Божията воля. Тайно, той помазал за цар, овчарчето Давид, сина на Иесея от Витлеем, от коляното на Иуда.
 предоставя: Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>