ЧОВЕК И ОБЩЕСТВО

Човекът е социална личност.Индивидуалността е от значение, но тя съществува в определена социална среда. Дали искаме или не, често мислим за хората около нас и в моменти, когато сме сами.Техните проблеми, успехи и неуспехи оказват съществено влияние върху нашето състояние.  А може би е по- добре да съумеем да приемаме положителното въздействие на околната среда,а в някой случаи да се предпазим от нейното негативното влияние.
Обществото също се занимава с отделния индивид.Развитите социални системи се грижат за хората в неравностойно положение- бедните, болните.В същото време се стреми да стимулира развитието на способните и талантливите. Затворите са създадени за тези, които по един или друг начин нарушават общоприетите обществени норми. Грижата за хората в беда, обикновено е основният критерий за  развитието на определена държава. Колкото по- демократична е една страна, толкова по- голямо значение има взаимодействието между отделния индивид и обществото, като цяло.
Дори в българската образователна система, като отделен образователен модул се разглежда темата „Човек и общество“.
206William White Howels /1908-2005/ е американски антрополог и биолог. Баща му е успешен архитект, а леля му организира в дома си кръг от писатели, музиканти, артисти и антрополози. Негови учители са забележителния статистик Харолд Хотелинг, и големите английски биолози Фишер и Карл Пиърсън.През 1937-1954 е професор в Университета на Уискънсин- в Мадисън /САЩ/. От 1954 е професор в Харвардския университет и куратор на прочутия музей „Пийбоди“. В свободното си време е актьор- аматьор и драматург.
Мотото на научната му дейност е „Няма раси, има само население“.Той е пионер в обединяването на антропологията      /науката за човека/ с популационната биология. В епохалния се труд „Черепни вариации при човека“/1973/, той изследва 2100 черепа,28 основни човешки популации и прави 170 000 индивидуално измервания на негови съвременници, за да докаже забележителното единство във формите на човешкия вид, като индивидуалност и социална група.
През 1992 година, за изключителните си приноси в развитието на еволюционната биология,получава наградата „Чарлз Дарвин”.
През 1993 година, за книги в областта на физическата антропология  е  обявена на неговото име, наградата  „William Howels“.
Със своите открития, William Howels изгражда истинска връзка между съвременния човек и неговото общество.
Автор: Георги Караджов

тагове: човек, общество

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>