ПРЕДЦИТЕ СА ТРЕНИРАЛИ ДУШАТА

  за прераждането чрез престояване в саркофаг

Прераждането е една от най-спорните теологически теми, но сега ще я разгледаме като разбиране в древното българско учение. Отговорите са наистина видни в тракийските гробници, скалните ниши около Мадара, Средна гора, Хасково и Кърджали.
Нека, първо ясно да заявим, че преобладаващо „гробниците” не са такива. В повечето от тях не са намерени човешки останки, а наличието на посветителски дарове не рядко се тълкува много елементарно. За сметка на това, често срещано е откриването на конски скелети и колесници, и това няма директно общо с култа на владетеля, а именно с прераждането, като основно тракийско вярване. За разлика от култа, който е привнесен в Египет и е свързан с балсамиране на тялото, подобно на въвеждането в анабиоза, но на жив човек, в България съществува едно изключително витално и ефективно разбиране за прераждането и то е свързано със знанието във вселенския му смисъл.
А какво е това знание?
То представлява синтетична наука за зараждането на живота, начина на неговото съхранение през времето, практики за конвоирано извеждане на душата от ниските енергийни степени към високите и осигуряване на бъдещето прераждане, като мисия и защита на цивилизацията.
Има голямо значение за посветените, които не са класово разграничени а духовно, как ще се извърши преходът в небесните селения и после кога, и как осъзнато, душата ще се върне обратно в живота. Като допълнение само ще направим уговорката, че в България са намирани мумифицирани останки от много по-ранни епохи, но засега не можем да го докажем тъй като, те са внимателно съхранени на неподходящи места. Поради, което няма да разгледаме тази скрита част на вярването.
Много важно е да се отбележи, че основният култ винаги е бил и остава този към Богинята-майка. Това не е приумица, нито е въпрос за незряла фаза на обществото. Това е откритието на предходните цивилизации, че принципът на зараждането, пораждането и прераждането е пряко свързан с женския елемент, и неговата сила да възпроизвежда живота. Четирите основополагащи структурни съставки на живота –земя, вода, огън и въздух, проникнати от петата – етера, който всъщност е персонализираният Божия дух, създават творението. Женското и мъжкото начало комбинират в себе си по различен начин тези елементи. За Духа основополагащо е огънят и водата, като трансформиращи, докато за материята – земята и въздухът. Но според нашето древно учение, първичното творящо създание е женско и именно то е Духът. Това е сакрален принцип ясно отразен в материалната сфера, чрез специфичната роля на жената-майка и днес. Много силно, това е залегнало в народните вярвания за „мълчаната вода” по време на изцелителната практика на обичая „Русалии”, който е далечен отглас на култа към Богинята-майка, както и нестинарството, което е именно ритуалът, трансформиращ душата пречиствана с огън. Този човешки и духовен принцип на трансформацията е особено атакуван днес от тези, чиято цел е човечеството да остане в летаргия до пълното му поробване. Защото само посветеният човек, осъзнаващ своята мисия и без страх от прехода наречен смърт, може да застане смело и да бъде свободен.
Но да  почерпим сила от нашите предци!
 fig 1 sianie
Фиг.1 Казанлъшка гробница
fig 2 mezek dromos sianie
Фиг. 2 Дромос
Траките погребват своите коне с колесници, защото имат способността на пренасят душата в отвъдното, но това не е обикновената двуколка от ежедневието, а тази, която Богинята-майка управлява. Колелото на живота има своите цикли. Те са закодирани в сакралната геометрия и в синтетичната наука. Колелото и неговите фази се управляват не само от физически закономерности, но и от духовни. Затова, в Казанлъшката гробница, Богинята-майка стои по-високо от владетеля и само в брак с нея, мъжкият елемент се въздига до небесните селения. Властта е духовно понятие, обедняло през хилядите години брутална употреба. Тракийският вожд е знаел, кой отваря портала за власт и над душите. Царят е трябвало да бъде надлежно легитимиран. Не случайно, в Библията се казва, че грехът на водача е върху целия народ и затова българите са избирали внимателно тези, които ги предвождат, като са преминавали през изпитателен период. Древните свещенослужители са носили върху раменете си различни полускъпоценни камъни, които са удостоверявали според цвета благородство на характера и потомствено достойнство, свързано с предаването на тайните. Така им се е напомняло, каква е тежестта на отговорността, която са поели. Оттам по-късно е преминало в по-нови времена към реда военните да носят нашивки, удостоверяващи своя чин. Но първичната основа на това е владеенето на тайните на съзиданието и трениране качествата на характера чрез изпитания.
Какво представляват храмовите комплекси с дромос и камера, и как са свързани с прераждането?
Това са древните трансформационни, подобни на барокамери, които изравняват духовното и материалното поле до момента, в който душата се научи как да преминава в по-високата си фаза грамотно. Те изравняват „налягането”, на което ще бъде подложена душата, когато премине в отвъдното, като има значение дали ще бъде отново бързо преродена или ще има право да избира своето ново рождение.
Така могат да се обяснят и огромните разчупени саркофази, намирани по нашите земи, които имат специални отвори върху капака. Дупките нямат никакво функционално значение, ако каменните легла са погребални. Нещо повече. Има отвори и върху легловата част. Подобни съоръжения се откриват в Босна и Хърватска. Някои са с формата на тялото, като тези в град Яйце, Босна. Трансформационната камера е била използвана от посветени жреци, за трениране на душата за прехода в отвъдното. Вероятно, те са престоявали известно време, възможно е и в определен разтвор, докато тялото се охлади и жизнените функции се забавят. В състояние на предизвикана анабиоза, жрецът е пътувал в измеренията, но вероятно това не е ставало спонтанно, а насочвано от някой вещ в преходите. 
fig 3 sianie
Фиг.3.  Каменен саркофаг, открит в Улпия Ескус, Регионален музей Плевен
fig 4 sianie
Фиг. 4. Отвор на саркофага
fig 5 sianie
Фиг. 5. Изображение на Богинята-майка, водач на душата в отвъдното и знака за безкрайност, Регионален музей Плевен 
fig 6 sianie
Фиг. 6. Изображение на сакрален триъгълник и знака за минало, настояще и бъдеще, Регионален музей Плевен.
fig 7 sianie
Фиг. 7. Изображение на елемента огън, трансформиращ душата, Регионален музей Плевен
fig 8 sianie (1)fig 8 a
Фиг. 8. Саркофаг от гр. Яйце с отвор, Босна
fig 9 sianie
Фиг. 9. Саркофаг с формата на тялото на жрицата, Босна
fig 10 siania
Фиг. 10. Саркофаг с характерния отвор, Босна
От представените снимки се вижда ясно, че на саркофазите има странични отвори, както и че разчупването е сякаш станало под влиянието на сила. На саркофага в Плевенския музей пък присъства изображението на Богинята-майка. Нещо повече – знаците показват, че тя завързва съдбата и превежда душата в отвъдното и това става чрез елемента огън, изобразен чрез три разгърнати спирали. 
Хилядолетия се е внушавало на човека, че не може са избира защото бъдещето ни е фиксирано и че изборът е само в избягване на дадено събитие, но не и в основното направление на живота. Но това не е съвсем така. Има винаги една отворена врата към знанието за това, как да открием кои сме, защо сме и какви ще бъдем.
 автор Елица Димова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>