НЕИЗВЕСТНОТО ЗА ОРФЕЙ

Гроба на Орфей

Има личности от историята на човечеството,чиито имена остават безсмъртни – една такава личност е Орфей.Изминалите повече от три хилядолетия не са заличили спомена за него .
          Много чужденци го смятат за грък,но ние – българите много добре знаем ,че е  тракийски и родопски поет,музикант,певец и ясновидец.За да сме убедителни е необходимо да имаме неоспорими доказателства за неговото родно място,за родителите и роднините му, за мястото където е живял ,работил и където умира и е погребан.
Легендите за Орфей са много привлекателни и любопитни,но знаем,че в тях може да има и измислици и не може напълно да им се доверим.Също така има много въпросителни около неговото родно място.Не е напълно изяснен произходът на родителите и родът му.Не се знае на кой Бог е служил като жрец и не е установено мястото на неговата смърт ,настъпила според легендите на бреговете на река Хебър(Марица).
Липсват доказателства по много от повдигнатите въпроси.
Най-разпространената хипотеза за родното му място е планината Родопи.Тя е най-обширната планина на територията на България,която се разпростира и на територията на Северна Гърция.
В пределите на България площа и е малко повече от 40000кв.км. Дължината и е 240км.,ширината около 100км.Много родопски селища смятат,че Орфей е роден там.Едно от тях е Гела.
Благодарение на мащабните археологически проучвания и разкопки на древни селища и светилища през последните години стана възможно да бъде открит гроба на Орфей.Той се намира на Източно Родопския рид “Стръмни рид” старото име на който е бил Юркендендаа.Такова име носи и най-високият връх в този рид на който също старото име е било Юркеден(Юркедендаа).Названието идва от Юрдечка или Лебед.
Този рид се простира между долините на р.Крумовица и р.Върбица.В него са разкрити древни селища,крепости и светилища от най-далечни времена.Гробът на Орфей е на Татул,който днес е превърнат в туристически обект и е възможно всеки който желае да го посети.Доказателство , че Татул  е мястото ,където е погребан Орфей е звездната карта на Земята,която Бог е построил в четвъртия ден на сътворението(1:14-19).
Орфей е известен от Географията на Страбон,че е киконец,което означава Лебед.Небесният Лебед е съзвездието Лебед от твърд,а Орфей е малкото Лебедче,Юрдечка или Юркедендаа,както са го наричали местните жители.
Ако разгледаме звездната карта така както са я изобразявали в старите карти и атласи и по точно съзвездието Лебед ще видим,че под неговото крило е съзвездието Лира,което е поставено там отново за обезсмъртяването на Орфей.Съседно на Лебеда съзвездие е Малка лисица(Vulpecula).От тук е и произхода на Татул.Учудващо е колко дълго имената на астронима са съхранени,макар и видоизменени с течение на годините.Точно тези имена могат да бъдат използвани за доказване на съществуващите Небе и Земя.Дори се оказа ,че в този рид има село Лисичково.
Изображението на Лебеда,Лирата и Малката Лисица на старите карти и атласи е показателно и от него може да се направят изводи за Орфей както следва:
1.Орфей е погребан на Татул,както твърди проф.Николай Овчаров.
2.Той е Лебед или Киконин както пише Страбон . Според звездната карта е малкото лебедче.
3.Орфей е загинал от насилствена смърт,защото лисицата го е отвлякла и го държи в устата си.
Археологическите разкопки на Перперикон и по-точно намерената мраморна плоча с изображение на съзвездието Лира показва,че това уникално светилище е построено на съзвездието Лира.Може да се досетим ,че целия рид,който изпъква като отделно възвишение е избран да бъде Орфеевата лира,където най-ярката звезда алфа-Вега е самият Перперикон.
Звездата в Небесното пространство е от нулева звездна величина.Тя е четвъртата по яркост звезда в цялата небесна сфера и много отдавна е била полярната звезда.И това ще се повтори според космическите и природни закони в бъдеще.
По време на потопа голяма част от Източни Родопи са претърпели промени заради подводния вулканизъм,което може да се докаже чрез преобладаващите скали-палеогенни морски наслаги и свързаните с тях лавни и туфови образования-андезитни и риолитни лавни образования и свързаните с тях туфи и туфити.Например по-голямата част от Стръмни рид е изградена от лава,застинала под водата на т.н. В геоморфологията-Палеогенно море.От местоположението на съзвездията Лебед,Лира и Малка Лисица можем да открием и съседните съзвездия от твърд като използваме звездната карта,а именно:Орел,Главата на Дракона,Херкулес и Стрела.Лебед е полярно съзвездие,неговите очертания могат да се разпознаят на релефната карта на България.То обхваща възвишенията и ридовете Чеката и Гората и това са крилете на Лебеда.Ридовете Чала и Хухла са тялото и опашката,която завършва до бреговете на р.Марица между Харманли и Любимец.
IMG_20161116_204801
фиг.1 Съзвездията    Лебед,Лира и Малка Лисица.
Легендата за смъртта на Орфей разказва,че е бил убит от едонските майки и главата и лирата му хвърлени в р.Хебър.Тялото е било погребано в близост до мястото на престъплението,а главата,след като е намерена е била погребана на Перперикон.В резултат на случилото се бедствие жрецът на Перперикон  предсказал ,че бедствието е настъпило в резултат на това ,че тялото на Орфей е разделено (обезглавено) и духът му не е доволен от факта,че е погребан на Перперикон. Тогава е определено да се построи специален гроб в скалите на Татул.След като пренасят главата и тялото му и извършват съответните ритуали по успокояване духа на певе
За съжаление все още не е известно мястото,където е убит Орфей,както и на каква възраст е бил.
Що се отнася за местоположението на племето кикони,то не се е намирало около устието на р.Места,а в Кърджалийско.Имената на тракийските племена са обвързани с местоположението на съзвездията от твърд или Небето на Земята   

IMG_20161116_204747

 

 

 

 

 

 

 

фиг.2 Съзвездията Стрела,Цербер,Лира,Орел,Делфин Малка Лисица и Лебед-скица на ридовете и възвишенията,които изобразяват тези съзвездия.

Автор:Парашкева Фичева

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>