ЗОРОАСТРИЗЪМ БР. 92

edf2095f9758c7579a453d8006ad6b41.jpg
Фаравахар (Крилатото слънце) – символ на Зороастризма

d85d48b541636043bf60105ecf2cd263.jpg   132aad09aa70a01d735c888f135bdb0a.jpg
Заратустра /Зороастър/ (Огнена звезда, Онзи, който обичаше Светлината) – основоположник на Зороастризма, националната религия на Персия

  Зороастризъм – религия на нравствеността 

Зороастризмът учи човек да бъде полезен за обществото, честен и преди всичко добър към другите. Тази религия отрича аскетизма и отшелничеството. Любопитно е, че зороастризмът не осъжда и богатството стига то да е придобито по честен начин. Зороастризмът проповядва уважение към природата и нейните дадености, с което изпреварва всички останали световни религии за времето си. 
 
Ху мата - добри мисли!
Ху кта - добри думи!
Ху варша - добри дела! /от персийското ху - хубав, добър; мата - мисли, кта - думи и варша - върша нещо/
 
“Вероятно най-повлияващата над човешкият род дирекно или индирекно религия” - Мери Боуз, британски учен
 
Християнската религия приема редица зороастрийски идеи като тези за борбата между доброто и злото, ада и рая, добрия морал, идеята за проповедника-месия, но доразвива тези идеи със свойствено християнските наказания над грешниците, страх от бога, послушание, смирение и въздържание. Думите Сатана, Рай и Амин са от ирански произход.
 
Произход, значение и разпространение на Зороастризма:  
 
 Зороастризъм – религия на нравствеността:  

Гайа Мартан /или Гайомарт/ (в превод „Смъртен живот”) е зороастрийският Адам: той е бил сътворен от земя от самия Благ Дух, Ахура-Мазда.

В библейската книга за Битието човекът се появява на бял свят на шестия ден от Творението. В древния арийски (зороастрийски) мит, чиито корени се крият някъде далеч в хилядолетията, Гайа Мартан също е шестото творение на Бог. Само че този мъж все още е нямал своя Ева…

Според вярванията на арийците, първият човек умрял на трийсетгодишна възраст, тъй като Духът на Злото, Ангро Майню, нападнал сътворения вече свят, носейки със себе си смърт. Именно тогава, с неговото нахлуване, завършила Ерата на Творението и започнала Ерата на Смесването на Доброто и Злото.

Гайомарт не живял дълго, само трийсет години. Умрял от болест, изпратена му от Духа на Злото, обаче преди смъртта си той изпуснал в лоното на земята своето семе, от което израснал храст с две стъбла, съединени помежду си. В това общо растително тяло обаче живеели две души. И затова телата им скоро се разединили и се превърнали в човешки тела: това били Машйа и Машйой, мъж и жена, първата съпружеска двойка.

Глупави и прекалено доверчиви и грешни се оказали тези хора, появили се от растенията. Често пъти те се поддавали на влиянието на коварния Ангро Майню и подстрекавани от него, извършвали постъпки, не угодни на Бог. Дори, подобно на злите животни, те изяли… своето първо дете!

И затова след смъртта си те се озовали в Мрака, където до ден днешен очакват края на света и последната битка на Доброто със Злото, когато дори за мъртвите ще настъпи Страшният съд /в зороастризма от древни времена съществува пророчество, подобно на есхатологичното „Откровение” на Йоан Богослов, последната битка на Спасителя със световното зло е наричано Фрашокерети или Фрашкард, което означава „преправяне”/.

Обаче с времето в сърцата на съпрузите се пробудило чувство на родителска любов, така че следващите потомци на тази първа двойка заселили земята и се превърнали в родоначалници на различните народи…

http://www.kaldata.com/forums/topic/208250-%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC/

предоставил: Петър Петров

тагове: зороастризъм, религия, нравственост

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>