ИГРА

Кой не обича да играе!?.Децата в двора на родния им дом или училището.По-големите ученици, като участват във викторини, състезания, олимпиади.Възрастните, когато искат да забравят несполуките и умората от трудовия делник.Учените и военните, които разиграват като „игра“ възможните варианти на определени действия или конфликти и последиците от тях.
В нашият свят, играта има много значения.Като започнем от чистото развлечение и стигнем до сериозните научни изследвания. Математическата теория на игрите изследва и обяснява такива разнородни явления, като хазартните игри,функционирането на пазара, участието на хората в икономическия и политически процес.Дори в изкуството и литературата съществува понятието „играещ“ човек- творец, който използва игровите принципи, за да създаде произведение на изкуството- книга, картина, архитектурно творение.
За да играеш е необходимо да знаеш много неща- правилата на играта, участниците в нея, взаимоотношенията между тях, влиянието на игровата обстановка върху тяхното поведение и разбирания.
360px-Friedrich_von_schillerФридрих Шилер /1759-1805/ е велик немски поет,драматург и философ. Независимо, че гениалния му събрат Йохан Гьоте пише „Стилът на Шилер е най-блестящ и въздействащ, когато той не философствува“.
Шилер е на друго мнение.В писмо до големия Вилхелм Хумболт,  той подчертава:“Сигурно е, че определеността на понятията е безкрайно полезна за творенията на въображението“.
Независимо, че през 1792 година, революционния Конвент на Френската република го обявява, за неин почетен гражданин. Той отказва гражданството и даже обмисля възможността да напише статия в защита на френския крал.
Съсредоточени върху неговото творчество- един от върховете на немската и световна литература, критиците и изследователите не обръщат достатъчно внимание на философските му възгледи.
Според него, свободата властва над красотата, природата дава красота на телосложението, а душата дава красота на играта.
Той е първият голям творец в литературата, който разглежда идеята за красотата, като игра.За него игра е всичко, което не е нито субективно, нито обективно а случайно, като не принуждава нито вътрешно, нито външно човека.
„Човекът“, смята Шилер, играе само там, където е човек в пълния смисъл на думата и е изцяло човек само там, където играе.
В неговите представи, играта е средата на сетивността и разума и цялото, което ги обхваща.За него, да играеш е „единствената истински свободна дейност“.От тук и неговата вяра е, че „красотата ще спаси света“.
За Шилер, най-висшата цел на изкуството е удоволствието, което изкуството предизвиква, като игра.
Чрез „изкуството на играта”,Шилер създава някои от най-големите върхове на световната литература и култура.
Автор: Георги Караджов      
 
 
 
 
 
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>