НАЧАЛОТО НА ВЕЛИКИЯ ПОСТ БР.180

 SvIoan Shanhaiski.jpg

Тази статия пускам още веднъж.

Дверите на покаянието се отварят, започва Великият пост. Великият пост се повтаря ежегодно и всеки път той е от голяма полза за нас, ако пребиваваме в него подобаващо. Той е подготовка за бъдния живот, а по-непосредствено – подготовкае за Светлото Възкресение.
Също както стълба, изградена във вътрешността на висока сграда, с цел човек да бъде улеснен, чрез изкачване на стъпалата, той лесно да достигне до върха, така и различните дни от годината служат като стъпала за нашето духовно възкачване.
Това е особено вярно за дните на Великия пост и светата Пасха.
Чрез Великия пост ние очистваме себе си от нечистотата на греха, а на светата Пасха приемаме благословението на Христовото Царство, което предстои да дойде. При възкачване по висока планина човек се опитва да се освободи от всякакъв ненужен товар. Колкото по-малко човек носи, толкова по-лесно е за него да се изкачи и толкова е по-способен да се издигне по-високо. По същия начин с цел да се издигне духовно, за човека е потребно първо и преди всичко да се освободи от тежестта на греха. Тази тежест се снема от нас чрез покаянието, при условие че очистим себе си от всяка враждебност и простим всекиму, за когото считаме, че е сгрешил спрямо нас. Веднъж очистени и опростени от Бога, след това ние ще станем съобщници на светлото Христово Възкресение.
 И какъв безценен дар от Бога получаваме във върховия завършек на нашия постен подвиг. До нас достигат вече словата от първите песнопения на ежедневната пасхална стихира: „Подава ни се за храна Агнецът Божий, в свещената и светоносна нощ на възкресението, заради нас извършеното заколение, с което се приобщиха учениците във вечерта на тайнството”.
 Да влезем във вечния живот чрез приобщаването с Тялото и Кръвта на Възкръсналия Христос – ето това е целта на светата Четиридесетница. Ние се причастяваме не е само на Пасха, но и по време на Поста.На Пасха трябва да се причастяват тези, които са постили, изповядвали са се и са се причастявали със Светите Тайни по време на Великия пост. Преди самата Пасха съществува малка възможност да се изповядаме добре и в пълнота; свещениците са изключително заети и през по-голяма част от времето са погълнати от службите на Страстната седмица. Затова човек трябва да се подготви предварително и отрано.
Всеки път, когато човек приема Тайните Христови, той се съединява със Самия Христос и всеки път това е дело душеспасително. Защо тогава се отдава такова значение на причастяването със светите Тайни в нощта на Светата Пасха и защо всички сме призвани към това?
Именно тогава ни се дава с особена сила да преживеем Царството Христово. Именно тогава ние сме озарени от Вечната Светлина и сме укрепени за духовно въздигане.
Това е незаменим дар Христов, несравнимо благо. Нека никой не се лишава от тази радост и нека никой, вместо да приема Светото Причастие в Пасхалната нощ, да не бърза да вкусва месо и други храни. Приобщаването със Светите Тайни в тази нощ ни подготвя за празничната трапеза във вечното Царство Божие.
http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=619
 тагове: великия, пост

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>