Исторически музей Батак Портрет на дядо Георги Джурков,1951 г. бр.180

художник Борис Шаров
Борис Шаров е роден в гр.Батак-1912 г.. Той е от онези художници, които работят изцяло отдадени на своето поприще без излишен шум около личността си. Дори и на преклонна възраст той не изоставя четката и остава верен на жанра,в който е най-силен, а именно портрета. Шаров създава неповторими и обаятелни образи. Като пластика и форми те отразяват стилистиката на времето, което в края на 20-те и 30-те години на ХХ век е изпълнено с вътрешна емоция. По това време художникът се обръща към камерния портрет като гради формите с пестелив монохромен колорит и със свободна, лека, бърза маска. През 40-те години на миналия век Шаров достига завършеност на композицията. Тогава особено успешно работи с езика на формите. В портретите му от 70-те години личи преминаването към късното му творчество.
Социалната среда и естетиката на времето оказват въздействие върху интерпретацията на образите, те са потърсени в тяхното социално и обществено измерение.
Характерна особеност на творчеството на Борис Шаров е колоритът. През годините той претърпява различни трансформации: от изисканата полихромия през 30-те години на ХХв., през мажорните акценти от 40-те години до доминиращи разнообразни нюанси на лилавото в късната му живопис от 70-те и 80-те години на ХХ век.
Доказателство за неговото майсторство е портретът на дядо Георги Джурков от 1951г.Този портрет художникът рисува по негова снимка.
Дядо Георги Джурков достига до най- дълбока старост. Той умира през 1908 г. на 120 години. На снимката/ портрета e изобразен с кюрк (дълго зимно палто подплатено с кожи), кондури, гугла ( калпак) , дълга бяла брада и мустаци. В едната ръка държи тояга , а в другата броеница.
Снимка
 
 тагове: портрет, дядо Георги

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>