Топ 10 Неочаквани факти в историята на България бр.180

10.Българската азбука не е създадена от братята Кирил и Методий, а то Климент.
Глаголица
Глаголица
Светите братя Кирил и Методий създават глаголицата. Тя основно се ползва в църковните книги и песнопения. Като цяло тя е изключително  трудна за изписване и приучаване. Основава се на среден вариант между българските руни и гръцката азбука.  Глаголицата е създадена около 855 година, докато кирилицата е създадена края на девети, началото на десети век. Тя се с идеята да стане общодостъпна писменост. Днес пишем на видоизменена кирилица, еволюирала през вековете.
Кирилица
Кирилица

9.Мадарският конник е български символ, а не тракийски или какъвто и да е друг

Мадарски конник
До скоро се смяташе, че Мадарският конник е тракийски символ или божество. От скоро се смята, че конникът е победен знак на Кан Тервел след една от многобройните му победи. Или над Византия или над Арабите. Основно доказателство за това е, че е изобразено стреме, а нито гърците нито траките или римляните са познавали стремената.

8.Няма българска титла ХАН, българските владетели са били се наричали КАН

Кан Кардам
Известната в наши дни българска титла ХАН просто и ясно е устно изменение в разговорния език. Според учените титлата на българските владетели е звучала по-скоро КхАН, като Х почти не се е чувала. Затова е правилно, да се нарича Кан Тервел, а не Хан Тервел.

7.Изцяло властта на българските земи е затрита между 1600 и 1700 година в Трансилвания и Влахия

Walachia
Смята се , че България пада под Османско робство през 1396 година, но това не е съвсем така. Считано разпада на България на множество по малки феодални владения, но все пак български. Най-вероятно края на българските владетели настъпва между 1600 8 1700 година, когато българските владетели във Влашко и Трансилвания са заменени с гърци. Тамошните владетели, макар и васални не са били сменени веднага.

6.Цар Борис не е бил тих и хрисим български цар.

Цар Борис
Въпреки, че Цар Борис не успява да увеличи територията на България, той никак не е кротък и тих. Той е най възрастния български владетел постигнал значим военен успех над Маджарите. Друг интересен факт е, че е избил 50 болярски рода и ве ослепил и затворил собственият си син.

5.Нито един български владетел реално не е желаел да завладява Константинипол

i_1297269056_IMG_9267
Колкото и  странно да ви звучи, нито един български владетел не е искал да завладява Цариград. В нашата история шанс за това са имали Цар Симеон, Кан Тервел, Кан Крум, Цар Иван Асен 2. Практически Кан Тервел е успял да овладее Константинопол и да се настани на трина му, но умишлено не пожелава. Българските владетели са били на ясно, че по този начин вече няма да има буфер между тях и идващата арабска напаст. Да не забравяме, че именно тази напаст поробва България през 1396 година и затрива българската власт напълно между 1600 и 1700 година.

4.Най-голяма по територия България е била по-времето на цар Самуил

Столиците на България
Колкото и странно да звучи, териториално България е била най голям по времето на цар Самуил. Въпреки че през 1018година българската власт е затрита, до битката при село Ключ , България е била в настъпление срещу Византия.

3.През 680 година се води война, не между Византия и българите като племе, а между Византия и България

дунавск българия
В историята на България е наложено, че преселническа орда се е изправила пред Византия, която съвсем скоро е победила арабите и е ликвидирала една огромна сила. Тази орда е била причина за свикване на огромна 60 хилядна армия. За всеки здравомислещ човек, тази теза не е съвсем вярна. Византия векове наред се е справяла с всякакви племена. В източниците е отбелязано, че войната е между България и Византия.

2.България е съсед не на „Византия“, а е съсед на Източната Римска Империя

3885e2645curn-jpg-390-265-cc-dri-srlwoo5krea1v42hhw0
Запомнете, че Византия е историческо понятие! България е била съсед на Римската империя. Хората в империята са се наричали римляни. Това е причината България да надживее една от най-великите империи в човешката история.

1.България е основана, не през 681 година, а през 632 година

2-29
България е основана през 632 година от Кан Кубрат. Основно доказателство за това е именно войната от 680 година, където източниците сочат за война между България и Византия. Друго основание за това е и преговорите между България и Византия и съответния налог плащан от Византия за защита на северните и граници.
https://topsbg.com/%D0%BD%D0%B5%D0%BE%D1%87%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%B2-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/2/
 тагове:топ 10, факти, историята, Бълария

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>