Историята на красивото московско метро бр.181

К

расота и стил, които те карат да се чувстваш като в произведение на изкуството, а не в станция на метрото.
Всяка станция от московското метро пренася пътниците в приказка от друго време.
 
Метрото в руската столица Москва е впечатляващо. 
Преди около година канадският фотограф Дейвид Бърдени получава разрешение да заснеме красивите и внушителни метростанции на московското метро в продължение на 2 седмици и то в моменти, в които те са абсолютно празни откъм пътникопоток.
Московските гари на метрото са едни от най-красивите и аристократично издържани. Историята на метрото в Москва започва в далечната 1935 година, когато то отваря врати. Аристократичният си облик дължи на брилянтните руски архитекти но и на самия Сталин, колкото и странно да звучи.
Той държал станциите да са вдъхновени от руската аристокрация и стилистично да изглеждат като същински дворци, противно на пропагандата на омраза на болшевиките към монархизма.
Тази нагласа била част от комунистическата пропаганда, която очертавала бъдещето като „светло“ („свет“ от руски) в унисон с възгласите за строеж на светлото бъдеще и идеалистичния живот на комунистическото общество.
По време на Студената война московското метро претърпяло друга трансформация. Някои части от него били реформирани, така че да служат като бомбоубежища в случай на ядрена атака.
Други тунели пък били допълнително прокопани на по-дълбоко ниво, за да свързват Кремъл с други сгради от административно и политическо значение.
Днес метрото в Москва все още е едно от най-пищните и красиви архитектурни забележителности на града. То е и едно от най-натоварените, пише demilked.com. Всеки ден през неговата мрежа преминават повече от 9 милиона души, а гарите са около 200 на брой.
 http://www.realzoom.org/2017/03/blog-post_30.html
 тагове:хкрасивота, московско, метро

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>