МЕДИАТОР

Животът ни е  изпълнен с много проблеми. Като започнем от взаимоотношенията на родители и деца, и стигнем  до неразбирането на работното  място.  Проблемите  не винаги се дължат  на умишлени действия на някоя от страните.Понякога дори не можем да си обясним причините за тях.Но ако се вгледаме по-внимателно, можем да открием и собственият си принос. По някога трудно успяваме да управляваме мислите и емоциите си.
А както казват древните, най- добрия подход към проблемите е, да ги идентифицираме още преди да са се изострили. Профилактиката е много важна при предотвратяване на болестите,  а също така   в междуличностните и професионални отношения. В случая, стигаме   до директно противопоставяне и тогава е много трудно да дадем крачка назад, и постигнем разбирателство.Има различни способи за разрешаване на конфликтни ситуации.Един  от най-  недооценената  сред тях е медиацията- извънсъдебното разрешаване на спорове.
Тя се препоръчва за най- тежките и проблемни отношения, защото позволява на страните по спора свободно, и в неформална форма да изложат своите гледни точки пред неутрално лице-медиатор. В случая да  се постигне определено ниво на доверие и съгласие. Медиацията има своята подробна регламентация и в българското право.
565EBC55F897EF49AA35A9092ECA6D51Даг Хамершелд /1905-1961/ е шведски икономист и държавник. Баща му е юрист,университетски преподавател и министър-председател на Швеция /1914-1917/.Изучава лингвистика, литература и история в университета на Упсала/Швеция/, където получава степен по хуманитарни науки /1925/, икономика /1928/ и право /1930/.
През 1935 година защитава докторска дисертация по политикономия. Говори английски,френски и немски.
През 1941-1948 година е президент на Шведската банка и през 1945 година подписва първото търговско споразумение с Великобритания. През 1947 година представлява Швеция на организираната среща по „плана Маршал“ и  през 1948 година става министър на външноикономическите връзки.
Хамершелд отстоява неутралитета на Швеция между Изтока и Запада.Обявява се против членството на Швеция в НАТО, но  е за участието й в Организацията за европейско икономическо сътрудничество.През 1950 година става председател на „Обединено кралство“-Скандинавия-британско-скандинавска организация за икономическо сътрудничество.”
В 1953 година става председател на шведската делегация в Общото събрание на ООН. Същата година е избран за генерален секретар на ООН. По време на Суецката криза през 1956 година, предлага на ООН създаването на умиротворителни сили и само за 48 часа организира първия военен контингент.Успява да убеди Египет,Франция,Великобритания и Израел да приемат въоръжените сили на ООН и с това допринася за уреждане на конфликта.
По време на втория си мандат като генерален секретар,работи за трансформиране на организацията в активен център за водене на преговори,където се провежда превантивна дипломация..
В  1960 година решава да посети провинция Катанга в Конго /Африка/,за да се срещне с водача на сепаратистите там и да посредничи за разрешаването на избухналия в Конго конфликт.
Самолетът,с който лети,катастрофира и той загива заедно с всички пасажери на борда.
Медиаторът Хамершелд става първата и единствена досега личност, която получава посмъртно Нобеловата награда за мир през 1961 година.
 Автор: Георги Караджов    
 таг: медиатор 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>