ДНЕС Е ЕНЬОВДЕН, БЕРАТ СЕ 77 БИЛКИ И ПОЛОВИНА БР.(87

Днес е Еньовден

 Днес е Еньовден, български народен празник, който винаги се чества на 24 юни.
На тази дата източноправославната църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат.
Българите наричат Еньовден още Среди лето или Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. В народните представи от този ден слънцето започва да умира бавно, а годината да клони към зимата. Вярва се, че който види рано сутрин окъпалото се в жива вода “играещо” и “трептящо” слънце, ще бъде здрав през цялата година.
Според поверията набраните днес билки са най-лековити. Не случайно на Еньовден празнуват фармацевтите, билкарите, лечителите и нестинарите. Набраните за зимата билки трябва да са 77 и половина- за всички болести и за „болестта без име“.
Любопитна подробност е, че срещу празника иманярите обикалят потайни места, отбелязани само върху техните крайно секретни карти, за да видят в полунощ къде ще лумне пламък, защото според поверието точно на тези места е заровено имане. редите и традициите на двата празника се преплитат.
http://tvn.bg/dnes-e-enovden-berat-se-77-bilki-i-polovina-4/
 тагове: днес, Еньовден

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>