КАРТИНАТА БР.188

  Снимка на Daniel Farrel.
Картината „Венера с огледалото” била нарисувана от Веласкес около 1650 г. На нея е изобразено удивително грациозно и красиво тяло на млада жена. Тази картина се е прославила с това, че притежателите и се разорявали малко след като са я купили. Пръв неин собственик бил мадридски купувач. След като се сдобил с желаната красавица то много бързо се разорил – корабът му със скъп товар бил похитен от пирати, след което трябвало да разпродаде цялото си имущество за да плати дълговете си. 
По-късно картината сменила притежателя си, който също се занимавал с търговски бизнес. Но и той не успял да се наслади дълго на новата си придобивка – склада му бил ударен от мълния и само за час загубил всичко. Картината била изложена на търг, където я купил богат лихвар. Само седмица след това в домът му влезли крадци, убили стопанина и откраднали съндъче със злато. Наследниците на убития не могли по никакъв начин да продадат картината с лоша слава. В края на краищата те я подарили на музей. След дълго скитане по света тя попаднала в Англия, където била взета от Лондонската Национална Галерия. Сто години по-късно някаква фанатичка влязла в музея с голям нож и нанесла на картината няколко удара. Все пак тя била успешно реставрирана и до днес се явява гордост на лондонския музей.
 Daniel Farrel

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>