Детелина оксалис – като ято пеперуди в дома бр.189

Снимка: Wikimedia Commons

Детелина оксалис е прекрасно луковично тревисто растение с нежни малки цветове. Много е подходяща както за отглеждане в саксия, така и като градинско растение, тъй като се разсажда сама и образува буйни туфи.
Съществуват много видове детелина оксалис. Всички те виреят у нас безпроблемно. Отглеждането им е лесно и не изискват много грижи. Цъфти от май до декември в зависимост от разновидността.
Цветчетата им са дребни в бледорозови, бели, бледосини и жълти нюанси. Най-атрактивни са обаче заради листата, които наподобяват тези на дивата детелина. Някои видове са трилистни, други четирилистни.
Един от най-красивите видове детелина оксалис е червената. Нейните тъмночервени към лилави листенца приличат на огромен букет от кацнали пеперуди. Те се разтварят сутрин и се свиват вечер след залез слънце.
Местоположение и светлина
Детелина оксалис се нуждае от пряка слънчева светлина през целия ден. Ето защо подходящо място за нея е южното изложение. Вирее добре и на източни и западни первази.
Температура
Детелина оксалис обича високите градуси. Тя вирее добре както през лятото, така и през зимата на изкуствено отопление. Най-благоприятната температура за нея е между 5 и 25 градуса.
Поливане
Поливането трябва да е редовно и умерено. Почвата трябва да се поддържа винаги леко влажна, но не прекалено мокра. Засушаването не се отразява добре на детелина оксалис.
Разсаждане
Луковиците се засаждат на плитко, докато пуснат коренчета. Може да се потопят и във вода, докато се появят коренови мустачета. След като се вкоренят и пораснат се преместват в постоянна саксия с подходяща почвена смес с добър дренаж. Добре е да се пресаждат всяка пролет.
 http://www.az-jenata.bg/a/57-zeleno/38157-detelina-oksalis/
тагове: детелина, оксалис, ято, пеперуди, дома

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>