Епископската базилика в Пловдив била най-голямата на Балканския полуостров

от Паулина Гегова
Пловдив е град на над 8000 години. За такъв дълъг период през земите ни са преминавали мнозина народи и цивилизации, всички оставили зрънце от себе си в основата на нашата почва и ниша в историята ни. Ниша, която и до днес се откроява и буди възхищение.
Несъмнено един от големите археологическо-исторически обекти, който през последните години събра десетки специалисти и ги обедини в съвместна работа е Епископската базилика, разположена до църквата „Св. Лудвиг”. Дълго време руините й стояха нестопанисвани и неподдържани, но днес  на базиликата се вдъхва нов живот. С всяка следваща копка красотата на фреските й се разкрива.
Историческите справки доказват, че раннохристиянският храм е бил най-големият на Балканския полуостров. Дължината му достига 86 метра, а ширината 38 метра. Заема обща площ от близо 2000 квадратни метра. Базиликата е трикорабна, с апсида в източния край на средния кораб и атрий с колонада в западната част. Корабите са били разделени от 14 подпори. Разполагала е и с голям, открит двор – атриум с портици. Презбитерият бил покрит с под от мраморни плочки.
Крие два слоя дълбочина и 700 квадратни метра майсторски мозайки, с геометрични мотиви и различни сюжетни линии, което води до мисълта, че са дело на повече от един майстор. Най-вече са изобразени птици, вази, от които извира вода и християнски символи.
Разкопки от миналата година откриха гръцки надпис, който потвърди, че точната датировка на базиликата е от IV век сл. Хр. Тя е издигната върху по-стара сграда със сходни размери и функции, която заемала пространството на две инсули.
През VI век базиликата бива разрушена. Според едни историци и археолози причината била силно земетресение, според други причината е нахлуването на 100 000 славяни през 577 г. В края на века, на мястото на централния кораб се появило гробище, в което погребенията продължили до XII век. До сега от него са разкопани приблизително 95 гроба.
Миналото лято там бяха открити и мощи, а през 2018 година мозайките ще бъдат експонирани в бъдещ музеен комплекс.
http://plovdivtime.bg/news.php?id=1005&lang=bg

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>