Орхит бр.195

Орхит
Орхитът представлява възпаление на тестисите, като може да засегне както само единия, така и двата тестиса. Заболяването е свързано с вируса, който причинява заушка, и се смята, че 1/3 от мъжете, заразени с вируса около пубертета, след това развиват и орхит.
Най-честата причина за орхит при мъже в по-зряла възраст е бактериалната инфекция, а при половоактивните мъже е хламидията.
Важно е да се отбележи, че орхитът рядко протича самостоятелно, защото възпалението обхваща и придатъка, което означава, че се развива орхиепидидимит, който има същия произход като острия орхит.
Най-общо казано, рисковите фактори за развитие на орхит са липса на имунизация срещу паротит, чести инфекции на пикочните пътища, вродени аномалии, секс без предпазни средства, полови заболявания, множество сексуални партньори, хирургическа интервенция в областта.
Видове орхит
Според продължителността на инфекцията орхитът бива остър и хроничен. Острият орхит трае между 2 и 4 седмици, започва с рязко повишаване на температурата и болка в тестиса. Засегнатият тестис значително се уголемява, а болката може да премине към слабините и лумбалната област. Възможно е болката да се засили по време на извършване на физическа активност, при ходене или дори само при смяна на положението на тялото. Главоболиетосъщо е често срещано при остър орхит.
За хроничен орхит се говори, когато заболяването продължава 4 седмици. Орхитът се хронифицира след неправилно лечение на острата фаза или в резултат на усложнения при хроничен простатит, цистит, уретрит. Симптомите може да са много оскъдни или напълно несъществуващи, като най-често срещания симптом е повтарящата се болка в областта на тестисите.
Симптоми при орхит
Гадене
Най-често срещаните симптоми при орхит са подуване в единия или в двата тестиса, болка и дискомфорт, висока температура, гадене, изтичане на секрет от пениса, чувствителност.
Диагностициране на орхит
Диагностицирането на орхита се извършва на база симптомите на пациента, както и назначаването на клинични и физикални изследвания. Когато лекарят опипа торбичката на тестиса, може да установи увеличения размер на тестиса, като дори надсеменникът може да е увеличен. Назначава се ехография на скротума, като се препоръчва и изследване на урина и семенна течност.
Лабораторните изследвания често показват ускорено СУЕ (Скорост на утаяване на еритроцитите), както и левкоцитоза.
Лечение на орхит
Как ще протече лечението на орхита зависи от причинита за възникването на възпалението. Препоръчва се активна почивка на легло, назначава се антибиотично лечение. За облекчаване на болката може да се поставя лед в засегнатата област.
Мъжът трябва да премине на диета без дразнещи храни и да приема повече течности. Освен антибиотици за лечението на бактериалната инфекция се назначават химиотерапевтици. В лечение се включват обезболяващи и противовъзпалителни средства, витамини за укрепване на организма и др.
Орхит
След като премине острата фаза на орхита, се препоръчва извършването на различни укрепващи процедури – топли компреси на скротума, терапия с ултрависокочестотни токове за разнасяне на възпалението.
Ако причината за възникването на орхита е полово-предавано заболяване, сексуалната партньорка също трябва да проведе лечение. Когато става въпрос за вирусен орхит, лечението цели облекчаване на симптомите. Назначават се обезболяващи, почивка на легло, като скротумът трябва да е леко повдигнат.
Много е важно да се спазва точно лечението, предписано от лекаря. Антибиотиците трябва да се пият точно по схема, дори симптомите да отшумят по-рано, терапията продължава, защото само така ще се гарантира, че инфекцията е излекувана напълно. В някои случаи са необходими седмици, за да изчезне напълно чувствителността в тестисите. При вирусния орхит подобрението се усеща между 3 и 10 дни след началото на лечението, но след това трябва да мине още време.
Превенция на орхит
Превенцията на орхита е възможна само чрез ваксинация срещу заушка и адекватно лечение на заболявания като  пневмония, скарлатина,  грип и възпаление на сливиците (едно от техните усложнения може да бъде орхитът).
http://ezine.bg/n61-78953-%D0%9E%D1%80%D1%85%D0%B8%D1%82
 таг: орхит

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>