Как сами да шпакловаме стени у дома бр.195

Снимка: ehow.com

Предварителна подготовка.
Ако имате големи дупки или неравности по стените, запълнете ги 1-2 дни по-рано с циментова мазилка или чист гипс. Тези, които са работили с чист гипс, знаят колко бързо стяга и става неизползваем. Ако ще запълвате малки участъци, правете по-малко смес, за да не стегне. Ако участъците са по-големи, сложете малко оцет в сместа, за да работите спокойно.
Изчистете стените, които ще шпакловате с твърда четка или метла, за да ги обезпрашите и да паднат всички неравности. След това се нанася грунд за по-добро сцепление. Грундирайте с лепило Ц 200, разредено с вода 1:3 до 1:5. Добре е грундирането да стане един ден преди шпакловането. Преди самото шпакловане нанесете отново от грунда.
Шпакловъчната смес се приготвя според указанията, обикновено това е 4 части вода на 10 части материал. Използвайте гипсова шпакловъчна смес, не чист гипс. След като направите сместа, разбъркайте 3-4 минути с бормашина с приставка бъркалка. Оставете сместа за 3-4 минути да узрее, после разбъркайте отново и сте готови за работа. Ако количеството, което сте забъркали е много или мислите , че няма да се справите бързо със самото шпакловане, може да добавите  ½ пакетче лимонтозу в сместа и да разбъркате много добре. Ако температурите са много високи – над 30′ С, не слагайте лимонтозу, защото материалът ще започне да се рони след като изсъхне. За летните горещини препоръчвам да добавите тапетно желатиново лепило, което се накисва от предния ден. Сместа, която сте забъркали, трябва да ви е достатъчна да минете цялата стена на една ръка, за втората ръка ще ви е необходимо половината от първоначалното количество.
Ако в помещението има стени с външни ръбове, най-добрият вариант е да използвате алуминиеви профили вместо да къртите и да се опитвате да ги оформите. Алуминиевите профили се фиксират с гипс на място, като през 20-25 см.се нанася гипс, фиксира се профила върху ръба на стената и се притиска  докато стегне. После се замазва гипса , който е излязъл от дупките на профила и се подравнява.
Много важно е да запомните, че не трябва да шпакловате две съседни стени, а срещуположни, защото шпакловката по краищата на стените няма да се получи добре и ще я развалите преди да е изсъхнала.
Инструменти, които са ви необходими при шпакловането.
  • кофа за разбъркване на сместа
  • маламашка
  • квадратна табла с дръжка, в която да седи материала
  • голяма бояджийска четка за пръскане на вода по стените
Шпакловане
Започваме с първа ръка, като първо се шпаклова горната половина на стената. Обикновено се започва от средата на стената към тавана.Сместа се нанася с маламашката под ъгъл, след това пак с нея разнасяме така, че да се получи 2 мм. слой върху стената. Не се притеснявайте от следите, оставащи от маламашката, важното е да е нанесено сравнително цялостно и равномерно,  все пак това е първа ръка, с втората ще ги поправите. След като сте нанесли сместа по цялата стена, изчакайте тя да се втвърди, за да е готова за подравняване.
След това подравняваме и заглаждаме стената с маламашката. Тя трябва да е добре почистена и измита. Минете с маламашката по стената, за да оберете и загладите неравностите. Стремете се да заличите и следите от самата маламашка оставени при шпакловането първа ръка.
След заглаждането идва ред на втората ръка, докато материалът не е изсъхнал , но вече е втвърден, с малко повече натиск нанасяме втората ръка. Със същите движения на маламашката, но с половината количество материал от първата ръка разстилате шпакловката, така че да загладите всички останали неравности по стената, останали от първото нанасяне. Гледайте дебелината на слоя, нанесен от втората ръка, да не е повече от 1 мм. След като сте нанесли равномерно шпакловката по цялата стена, отново оставете да изсъхне за 20-25 мин., докато шпакловката е полувтвърдена и после пак загладете по същия начин с чиста маламашка, докато паднат всички неравности.
Не забравяйте да изчистите шпакловката , която е останала по ръбовете на стените и тавана.
Ако стената ви се вижда все още леко неравна, можете да я полирате като отново използвате маламашката и с малко вода, като напръскате стената с голямата четка и с лек натиск минавате с маламашката по неравностите. Това се прави след като шпакловката е стегнала.
Не е необходимо самата шпакловка да е много гланцирана, защото няма да е подходяща за нанасяне на боя или латекс след това.
След като приключите с полирането, вашите стени са готови за последваща обработка.
http://www.bg-damma.com/dom-i-gradina/stroezh-i-remont/1274_Kak-da-spaklovame-steni-u-doma-bez-maistori
тагове: сами, стените, дома

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>