Ряпата – един незаслужено забравен зеленчук бр.195

Ряпата е незаслужено забравен зеленчук с много ползи за здравето. Непретенциозна е и може да се отглежда навсякъде.Произхожда от Средна Азия, но се отглежда като зеленчукова култура отпреди 4 000 години в Китай, Япония, Египет, Гърция и Рим. Римският философ Плиний Стари, смятал ряпата за една от най-важните храни на своето време.Ряпата има леко горчив и пикантен вкус, в зависимост от сорта. В ряпата се съдържат захари, целулоза, малко ненаситени мазнини и белтъци, но много ензими, микроелементи и витамини – калий, калций, желязо, мед, цинк, витамин
А.Пийте сок от ряпа, за да сте здрави. Без значение дали е бяла, червена или черна ряпа, тя е изключително полезна за организма.
ряпа
Thinkstock/Getty Images
Сокът от черна ряпа срещу кашлица е забравено, но добре познато на бабите ни средство за облекчаване на състоянието при кашлица, при загуба на гласа.
Ряпата съдържа високи нива на антиоксиданти и фитонутриенти, за които се смята, че намаляват риска от развитието на рак.
Ряпата има противовъзпалителни свойства, които се считат за ключови за предотвратяване на инфаркти и сърдечни заболявания.
https://dariknews.bg/novini/liubopitno/riapata-edin-nezasluzheno-zabraven-zelenchuk-video-2056268
 тагове: ряпата, забравен, зеленчук

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>