МОТИВАЦИЯТА БР.195

На въпроса дали да възлагаме ролите или не: Споделям опасенията Ви, че в един момент учениците може да усетят как ролята им отговаря на нивото им по английски. Ето защо е хубаво понякога на по-слабите ученици да се дава по-”важна” роля – и обратното. Това може да ги мотивира, тъй като ще получат по-отговорна задача, а това не е много вероятно, ако учениците се разпределят сами. От особено значение тук е учителят да даде време. Например, репортерът пред целия клас може да не е сред най-силните ученици, но ако разполага с време и помощ от съучениците си, тя или той ще се чувства достатъчно уверен(а) да говори пред класа – това от своя страна създава усещане за напредване по езика.
Що се отнася да втория въпрос: Описвате широко разпространеното явление определени ученици да отказват да говорят на английски, когато бъдат запределени в група. не знам дали има едно лесно решение. Виждал съм учители да правят това, което споменавате: ядосват се и тръгват да обикалят цялата стая, като напомнят на висок глас да се говори на английски или пък заплашват с някакво наказние от типа на допълнителна домашна. В краткосрочен план този подход може и да има успех (макар че моят опит не го потвърждава!), но в перспектива учениците ще загубят мотивация, тъй като ще започнат да асоциират “неговоренето на английски” с лоши последствия. Ако сменим посоката на този подход и вместо наказание, започнем да даваме награди за усърдие, тогава ще се радваме на по-добър ефект в дългосрочен план. Например можете да обявите на учениците, че ако се опитват да говорят английски по време на изпълнението на задачите, в края на часа ще има игра или песен, или този път няма да има домашна. Морковчето често върши по-добра работа от пръчката :-)
И все пак, винаги трябва да се търсят причините за отказа на ученика да говори английски в работата по група. Някои просто нямат интереси и с такива е наистина трудно да се работи. Но според мен винаги трябва да се опитваме да стигнем до логическите причини за тяхното говорене на български. Дали не казват, че не разбират задачата, или че е скучна, или твърде лесна, тъпа? Самото слушане на думите им ще ви ориентира за евентуалното решение. Макар че съм напълно съгласен – да се намери подход към определени ученици може да бъде голяма загадка.
Интересно ми е какви са наблюденията и на други учители по отношение на методите за налагане на чуждия език в заниманията по групи. Кои техники намирате за полезни? На кои от тях учениците реагират добре? Нямам достатъчно опит в държавното образование в България, затова ще приветствам коментарите на учители от този контекст.
http://teacher.bg/forum/details/21996
 таг: мотивацията

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>