АТЕЛИЕ “РЕЗОНАНС” БР.195

Plakat-DETSKI-2017

Ателие Резонанс отваря врати през 2011 г. като “бутиково” ателие, поради разпределението на децата в малки групи. Така бъдещите художници получават по-голямо внимание и почти индивидуално обучение. В годината на своето създаване, през лятото, беше организиран детски пленер в „Чинарената гора” близо до Пловдив, на който присъстваха около 25 дечица . През годините ателие Резонанс се оформя като самостоятелно пространство, в което децата творят, ръководени от преподавателя Николай Маринов, защитил дисертация върху детското творчество. 
Малките художници участваха в благотворителна изложба, организирана от галерия Резонанс и фондация Резонанс -  “Да помогнем на Амелия”. Участваха и в два международни конкурса: “Има Дядо Коледа”, със 168 рисунки, и – “Пролет е”  - 219 рисунки. Децата се изявяват и в проектите, които галерия Резонанс организира. Взели са участие в изложбите: Чинарите four seasons, Усещане за…., Новите 100 и От 100 ателиета. По време на “Нощта на музеите и галериите” се организират и детски събития, в които децата се забавляват, рисувайки. В галерийното пространство те създават своите произведения по творбите на гостуващите артисти. Малките ни художници са посетители на галерията и участници в събитията й. Техни произведения във вид на картички заедно с произведения на големи художници, присъстват на ледения континент Антарктида, където Резонанс е първата стъпила галерия. Децата от ателието са участници и в голямата мозайка, посветена на 3 -тия рожден ден на галерията, която беше експонирана и в Австралия. Вземат участие в конкурси и изложби в София, страната и чужбина /например във Венеция по време на карнавала/. Получават слециалната награда за цялостна дейност по повод 120 г. от рождението на Цанко Лавренов от център за изкуства “Арт лаборатория”
          За малките художници се полагат големи грижи: заснемат се видеофилми с тяхно участие, проследява се развитието им в творческата сфера, благодарение на богати архивни материали. Организират се самостоятелни и общи изложби, планинска артакадемия, занимания на открито сред природата, подготовка за професионални училища, включване в образователни лекционни програми, обучение в изложбеното пространство на галерия Резонанс, участие в международния фестивал „Горски Резонанс” заедно с чуждестранни и български художници. Всичко това е част от обучението, което е интерактивно, занимателно и високопрофесионално. Тази година галерия Резонанс кани още една детска формация, която ще участва в детските изложби. На 3.11. заедно с ателие Резонанс ще покажат свои рисунки и възпитаниците на художничката Маша Катилева. Представените произведения ще обогатят създадения от галерия Резонанс Малък детски музей. През 2019 г., когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, този детски музей ще се презентира в галерийното пространство на Резонанс заедно с Малък голям музей на големите художници.
Рисуването е умение , което въздейства на децата по много начини. То ги учи да развиват въображението си, интелигентността си, да бъдат индивидуални и различни. Рисуването е и чудесно средство за изразяване на емоциите и развитието на творческо мислене . Накратко, то обогатява живота на децата !
Заповядайте на изложбата на малките художници!
3.11 /петък/ 2017 г. от 17.00 ч.в НБ „Иван Вазов“ – Пловдив
Изложбата ще продължи до 17.11.2017 г.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>