ОСМИЯТ ЧЛЕН ОТ СИМВОЛА НА ВЯРАТА

 Светият Дух е третото лице на Св. Троица.Той е истинен Бог, както Отец и Син и дава живот на всички твари. Има еднаква природа с Бога Отца  Сина, затова Му възнасяме  еднаква слава и почит, както на Отца и Сина.
Светия Дух е  вдъхновявал вехтозаветните пророци  да напишат свещените книги и да предсказват бъдещето. Той се явил във вид на гълъб при кръщението на Иисуса , а на Петдесетница слязъл  над апостолите във вид на огнени езици и възпламенил душите им за велики дела. Християните могат да приемат Св. Дух чрез сърдечна молитва и чрез тайнствата. Който искрено приема Светия Дух, възражда се  нов живот и добива духовни сили да живее по Божите заповеди.
Учението на православната църква за Св. Дух е изложено в осми член от Символа на вярата, който се чете така:
“Вярвам и в Духа Светаго, господа Животворящия, Който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пороците.”
предостави Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>