АРХИДЯКОН СТЕФАН

Между първите дякони, които апостолите ръкоположили в Иерусалим бил и св. Стефан. Той бил пръв и най-старши от тях, затова се нарича архидякон.Със своята гореща вяра в Иисус Христос и с грижите си за бъдните и недъгавите, архидякон  Стефан се прославил в това време. Неговата сърдечна и убедителна проповед обгърнала мнозина християнството.Книжовниците и фарисеите не могли да понесат това и решили да го погубят.Почнали да разпространяват слухове, че той хули Бога и Мойсея. Мнозина повярвали на тия клевети, поради което св. Стефав  бил заловен като злодей и предаден на съд в синедриона. Тук, той произнесъл блескава реч, с която защитил Христовото учение и жестоко осъдил своите гонители. “Както вашите бащи убиваха божиите пратеници  преди Христа, така и вие убихте самия Христа, Който на третия ден  славно победи смъртта. И когато еврейските първенци се късали от злоба и скърцали със зъби, архидяконът повдигнал очите си към небето  и казал: ” Ето, аз виждам небесата отворени и Синът Човечески, стои отдясно на Бог.” Тия думи  озлобили още повече  книжниците и фарисеите. Извели го някъде извън града  и там го убили с камъни. В предсмъртни мъки св. Стефан , като Иисус Христос , се молил на своите врагове “Господи, не им зачитай тоя грях!”
Архимадрид Стефан  бил първият мъченик  на Христовата църква, който със своята кръв  запечатал истината  на Христовото учение.Паметта му празнуваме на 9 януари.
предоставя : Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>