20 невероятни ретро снимки на жените с водолазни коне бр.213

  в Атлантик Сити от началото на 20-ти век

В началото на ХХ век шоуто, наречено “The Great Carver Show”, се превръща в център на атракция в Steel Pier на Атлантическия океан. Това странно  шоу включваше кон, с млада дама в бански костюм на гърба му, скачайки от висока платформа в басейн, с вода под нея. Платформите са на височина до 60 фута и конят трябва да скочи в резервоар само на 12 фута дълбочина. Само за сравнение, професионалните водолази, които се състезават на Олимпиадата и на други световни първенства, се гмуркат от височина 32,8 фута в басейн с дълбочина 16 фута.
Шоуто било опасно, но все още изключително популярно, привличащо множество тълпи. Може би затова се смятало за развлечение в онези дни.Актът на шоуто бил прост. Конят  се качвал  на платформа, която се издигала на височина, варираща от 30-60 фута. Ездачът  се качвал на коня, а след това   правел  скока  и  се потапял долу, в басейн с вода.
Идеята за шоуто е разработена от Уилям Док Карвър. Той твърди, че тази идея възниква в резултат на злоупотреба. Карвър прекосявал веднъж мост над Платената река в Небраска и изведнъж мостът се срутил. Конят му скочил във водата мигновено. По времето, когато конят плувал към брега, Карвър използва опита си, от ”гмуркане на кон” като средство за забавление. 
Докато Карвър имал подробен план на “Гмуркане кон” като търговско шоу в съзнанието му, той знаел, че няма бъдеще като изпълнител. В резултат на това, той убедил дъщеря си Лорена да поеме практиката с конете.
Конете били обучени да се гмуркат три до четири пъти в дните на изпълнение. Всеки кон е  бил уникален и имал собствен стил на гмуркане. Един от конете  издържал 5 минути  да  гледа чайките и след това   се гмуркал. Докато  друг кон  просто се втурвал към платформата и скачал, без да спира или да чака водолаза.  
Сонора Уебстър се присъединява към шоуто на Карвър през 1924 г. и  в крайна сметка се омъжва за сина на Карвър. След смъртта на създателя през 1927 г. те го  правят като основна атракция на Steel Pier в Атлантик Сити, Ню Джърси.
През 1931 г. Сонора е ослепена от удар при скок. Обаче не била обезкуражена. Нейната слепота просто засилла зрелището на шоуто, докато продължила десетилетие да  се гмурка.    
Загрижеността за благосъстоянието на животните води  до намаляване на популярността им през втората половина на 20-ти век. И все пак, шоуто за гмуркане с кон, продължило в края на 70-те години, преди да бъде затворено, заради разлагащото се състояние на Steel Pier.
 авторизиран превод Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>