Дворецът Шонбрун бр.213

Шонбрун
Замъкът Шонбрун (Schonbrunn Palace) е невероятен дворцов комплекс, с който Австрия се гордее пред света. Шонбрун е една от най-големите забележителности на Виена, а като такава той официално функционира от далечната 1860 година. Към комплекса на Шонбрун влизат невероятно красиви градини, най-старата зоологическа градина в света и още куп други интригуващи структури, които правят Шонбрун едно от неповторимите места в австрийската столица.
Като един от най-добрите образци на архитектурните стилове рококо и барок, от 1996 година Шонбрун е включен в списъка със Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
Дворецът и градините в Шонбрун отразяват вкуса, вижданията и интересите на Хабсбургите. Основите на замъка с аположени през 1696 година, а целият комплекс е завършен през 1713 година.
Schönbrunn Castle
Прекрасният дворец е издигнат по нареждане на Император Леополд I, който три години след началото на строежа вече се е настанил в новоиздигнатата средна част. Шонбрун е служел за лятна резиденция на Хабсбургите, които избрали да издигнат своето забележително имение на мястото на предишна ловна хижа.
Името на замъка Schönbrunn се превежда като прекрасен кладенец. То идва от воден кладенец, който се използвал от императорския двор във Виена. През следващия век членовете на австрийската императорска фамилия прекарвали летните си ваканции и лова в Шонбрун. Той сериозно пострадва по време на турската обсада, като бил толкова разрушен, че е изглеждало невъзможно да бъде възстановена конструкцията му.
От оригиналния дворец Шонбрун не оцелява много през следващия век, защото всеки император добавял или променял по нещо от интериора и екстериора. По нареждане на императрица Мария Тереза Шьонбрун е префасониран в стил рококо. В края на т.нар. епоха на Тереза е истински център на Австрийската империя и императорската фамилия. По време на окупацията на Наполеон, в Шонбрун се намирал щабът на императора.
През лятото в дворцовия театър на Шонбрун се провеждат музикални спектакли и концерти. Във вътрешността на замъка е разположен малкият швейцарски двор, където се намира императорският параклис. В този прелестен дворццов комплекс може да видите още и панорамната площадка на Мария Терезия „Глориет”, Къщата на палмите, Къщата на пеперудите и великолепната Виенска зоологическа градина, която енай-старата в света. Тя води началото си от далечната 1569 г., когато императорът на Свещената Римска империя Максимилиан II купува мястото, където сега се намира паркът на Шонбрун.
Schoenbrunn
Императорът се вълнувал от новооткрития зоопарк и започва да диктува не само начина на отглеждане на диви животни, но и на редки и екзотични растения. С право е наречен на основателя на аранжировката на градини Шонбрун. Паркът на Шонбрун е направен по френски образец с подрязани дървета, митологични скулптури, а особено забележителен е фонтанът на Нептун.
Сред любопитните факти за Шонбрун е, че в една от залите е свирил 6-годишният Моцарт. В целия замък Шонбрун има 1440 стаи. В интерниорно отношение замъкът се отличава с изключителна величественост. По тавана може да видите невероятни рисувани фрески, към които е добавена златна орнаментика. Красиви и големи кристални полилеи висят от таваните на залите.
материалът е заимстват от интернет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>