МОДЕРЕН

Днес, кой  не иска да бъде модерен днес?!Желаем най- модерните джиесеми, телевизори,хладилници,климатици и пр..Нямаме търпение да се похвалим със супер луксозния си японски или немски автомобил. Мечтаем да постигнем хиляди лайкове в социалните мрежи, за последния си публикуван видеоклип.Прехласваме се по дефилетата на модните подиуми.Готови сме  на лишения,за да се сдобием с последния модел  тоалет,костюм,аксесоар.Както обичат да се изразяват някои хора:,”да си модерен, днес е шик.”
Дали си даваме сметка за действителната стойност на понятието модерен. Модерността не започва с дрехите, обувките и новите технологии в бита.Тя е състояние на духа и начин на възприемане на действителността.Именно този нов мироглед, води след себе си възникване на нови нужди и потребности,които „движат“ модерния свят.
240px-Joseph_Maria_OlbrichЙозеф Олбрих /Olbrich/ /1867-1908/ е австрийски  архитект,който работи в стила модерн.Той един от основателите н прочутия Виенски сецесион.Роден е в Опава /днес Моравия в Чешката република/.Негов учител е Камило Зите-известен градостроител.След завършване на образованието си,четири години практикува  в родния си град,след което се връща във Виена.Завършва Академията за изящни изкуства /1890-93 година/, под ръководството на великия австрийски архитект и градостроител Ото Вагнер.За дипломната си работа „Театър във формите на необарока“ получава прочутата Римска награда и право на едногодишна специализация във вечния град. През 1894 година става помощник и приемен син на учителя си Вагнер.
Той е един от създателите на Виенския сецесион /1897/.За него строи първата си самостоятелна сграда,която предизвиква шумен скандал, но и му осигурява много клиенти.Основава самостоятелно архитектурно бюро през 1898 година.
Олбрих е един от създателите на Дармщатската колония на художниците /1899/.В този период проектира и строи дома на Емил Лудвиг/1899-1901/,собствения си дом,домове на артисти и вили.Изгражда сградата за изложби на творби на сецесиона /1899-1901/. По покана на великата княгиня Елизавета, участва в Московска изложба на новия  модерен стил, създаден от него.Модерн е синтез на функционалното и декоративното изкуство- основната комбинация в него е между камък и стъкло.
В периода 1905-08 година, създава ненадминати образци на декоративното изкуство.
Със своето творчество, Олбрих дефинира „модерното“ изкуство и архитектура на 20 век.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>