БЕЗ КАЧЕСТВА

Завладени сме от желанието за себеизява.Заливаме социалните мрежи със снимки от нашето ежедневие.Разказваме 24 часа он лайн преживяванията си през деня.Предизвикваме скандали,за да ни се обърне внимание.Не случайно живеем в епохата на телевизионните риалити формати.Толкова сме завладени от външния си вид,че даже не остава време да се замислим за духовното си и интелектуално израстване.То започва да ни изглежда не толкова важно и значимо.
Позволяваме си да правим фалшиви профили в интернет мрежите.Готови сме дори да излъжем,за да привлечем повече внимание.Но рано или късно „вътрешното“ ни съдържание излиза на бял свят и разбираме, че все пак външността не е достатъчна,за да се представим пред света.Необходими са и „други“ качества.                                                       
1392928439727.cached-300x300Robert Musil/Роберт Музил/ /1880-1942/ е  австрийски белетрист, есеист, драматург с дълбоки философски познания.Роден е в Клагенфурт /Австро-Унгария/.Баща му е завеждащ катедрата по инженерна механика в Германския технически университет в Бърно /Австро-Унгария,днес Чешка република/.Музил наследява благородническа титла до 3.04.1919 година,когато използването на благороднически титли е забранено в Австрия.
Той завършва инженерство в Техническия университет на Бърно /1902/Получава патент за устройство за смесване на цветове През.1902 година преминава лечение срещу сифилис с живачна мас.Защитава докторат по психология и философия в Университета на Берлин/1909/.Със съпругата си стават протестанти- тя е еврейка,той католик.
Голямо влияние му оказват великия писател Франц Кафка и великия поет Райнер Рилке,които познава лично.В 1926 година прочита надгробното слово на Райнер Мария Рилке.
През 1930 започва своя магнум опус „Човекът без качества“/3 т.1930-43/.Първият том е 1074 стр., втория незавършен 605 стр.,третия не е публикуван приживе.В него разкрива моралния и интелектуален упадък на Австро-Унгарската империя, през очите на Улрих- бивш математик, толкова отчужден от света,който го заобикаля,че „престава“ да притежава качества.В 1932 година се създава общество Роберт Музил в Берлин.
Музил създава прототипа на „безличните“ личности,които населяват социалните мрежи днес.
Георги Караджов
 
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>