Художествен анализ

Формата на скулптурата на Евмолп ,като  символ на древност, универсално знание и съвременност

Културата  в гр. Пловдив  винаги е била съставна част от бита на града. Защо  това е така. Когато проследим културните традиции ще се убедим , че те се много древни. Родените през вековете граждани са били облъчвани от хармоничната сила на пловдивските хълмове. Те са били възхвалявани . На тяхна територи я  са били чествана празниците на боговете. Във вековете са се изпълнявали различни ритуали  според различните култури в момента.  
Има сведения за епохата от 8 000 пр.н. е за основаването на Евмолпия. Градът е бил кръстен на името на Евмолп. Бил е цар , жрец , Войн . Носел е титлата Орфей. Най високия духовен сан . Давана на знаещите за духовните закони и правилното им прилагане в живота.Казва се че е бил пряк ученик на самия Орфей. Това е епоха за която ние  знаем изклучително малко. Това е времето  на културата на траките . Култура, която е дала основа на днешната християнска цивилизация.  Знае се занея, че тя е била високо хуманна и познаваща дълбокия смисъл на човешкия живот. Имала е високо ерудирани личности. Точно такава е била и личността на Евмолп . Основателят на града Евмолпия , на територията на днешния град Пловдив.
Истински художествени свидетелства за външния вид на личността на Евмолп до днес, не са достигнали до нас. Намерени са римски статуи направени в традицията на класическата римска култура. Фигура на мъдрец с римска тога ,държащ свитък .
Днес на скулпторът,  на който е  възложено да създаде отново образа на Евмолп ще има за задача да създаде символичен образ . Той не разполага с автентичен образ на човек, който е живял преди 80 века. Това не толкова важно , защото тук е небходимо да се мисли обобщено .Трябва да се изрази силата на духа на тази епоха .която и до днес е основна  точка в нашата генетична памет.
 Авторът изгражда образ на знаещ  и посветен човек в тайните  на духовните закони.  Да изрази силата на духовността в тази златна епоха в която са живели.Това се постига чрез задълбочен анализ на човешкото лице. Търси се образ на  знаещ  човек ,който знае как правилно се живее  в хаоса на възможностите ,които животът предлага. Използва се метод на  втъкване на  геометрични фигури в образа. Това е метод,  който помага да се подчертае високата интелигентност на персонажа. Създава се  синтетичнен образ . Човешко лице, което е преплетено с геометрични форми. Геометрията е символ на знанието.  
Предлага се да бъде поставен този съвременен  бюст на Евмолп на много силно енергийно място. На фона на Сахат Тепе. Над стълбите на Каменица. В центъра на водопада , който се стича. Водата  в случая символизира познанието и силата на живота. Композицията и стила на фигурата обединяват архитектурната среда. Изразяват  и взимат сила от формата на хълма като човешко тяло,който е зад нея. Създадения синтез, превръща това  място в точка, към която погледа на хиладите граждани ,които минават по главната улица ще виждат. Когато погледнат на горе към Сахат Тепе. Ще се вижда обеденителния образ на великия Евмолп . Сигурно ще бъде впечатляващо през нощта с правилно насочено осветление.
Във времето това място ще се превърне в място за специално посещение. Ще се изгради традиция за честването на древноста на град  Пловдив. Ще се създаде още една културна точка в този прекрасен,  вечно млад и древен град.
Тома Ненов – скулптор 
Предложението за скулптурата на Евмолп главата отпред и отзаз
20181010_103650-ok
20181010_102702-OK-2
Мария Герасова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>