Инж. Румен Антонов бр.216

   той изобретява автоматичната скоростна кутия

Kovak  
Ние българите имаме собствен принос в развитието на човечеството. Днес ще ви разкажа за е човекът, който изобретява автоматичната скоростна кутия. В момента неговото изобретение се използва от Сузуки, Хонда, Рено и Тойота. Между другото Тойота са се пробвали да използват кутията на Антонов без необходимия лиценз, но са били осъдени. Той е Румен Антонов! Той се ражда на 21 януари 1944 година в София, точно ден след най-жестоката бомбандировка на столицата София. Баща му е бил царски офицер, което още от малък го слага в черния списък на управниците.Румен Антонов – българинът световен откривател
Като малък, Антонов се вдъхновява от автомобилите по улиците – по онова време голяма рядкост за улиците на София. Една от любимите му коли била Хорх 853, защото често паркирала пред къщата му. Впечатлявал се и от автомобилите и мотоциклетите, които били изложени на партера в ЦУМ. Но най-любимата му кола била Фиат 500 Тополино.
Завършва образованието си като частен ученик и се записва във ВМЕИ Ленин, днешният Технически университет. Там учи по специалност двигатели и автомобили.
Когато е едва на 21 години му хрумва идеята за автоматичната скоростна година. Способността му да рисува и познанието му на техниката го карат да се запише в новоформираната специалност Промишлен Дизайн в художествената академия. По това време баба му му подарява първата кола – Рено 8.Резултат с изображение за Румен Антонов
Любопитството му обаче не се спирало до там, той се интересувал и от физика. Пише интересна теория и прави впечатление на академичното ръководство на Софийския университет, където го канят за асистент. Той обаче отказва, което допълнително влошава отношенията му с режима.
На 23 декември 76-та въпреки всичките трудности успява да получи патент за Двигател с вътрешно горене по четиритактов цикъл, което може би е първият частен патент за цяла България. През следващата година проектира цял автомобил, който за съжаление вижда бял свят доста години по-късно.Свързано изображение
В началото на 80-те работи трескаво по нещо коренно различно обаче. Открива лечение за атеросклероза и други болести на кръвоносната система. Отбелязва значителни успехи, но скоро експериментите му са прекратени лично от Тодор Живков, обявяват го едва ли не за шарлатанин.
От дълго време Антонов е твърдо решен да напусне страната, прави общо 17 неуспешни опита да премине границата през годините, докато през 88-ма не се жени за французойка и успява да емигрира във Франция. Озовава се в Париж без да знае нито думичка френски и с 150 франка в джоба си.
С много усилия успява да намери инвеститори, които да му помогнат да представи в състезание своята студентска любов – автоматичната безстепенна кутия. Неговата скоростна кутия е с почти 20% по-икономична, има и по-добри динамични качества от конкуренцията, за него се застъпват видни личности от авто индустрията, но въпреки това състезанието се печели от съвсем стандартна френска кутия.
Въпреки това не се предава. Успява да основе своя собствена компания, която не след дълго е оценена на 150 милиона долара. Продава своята скоростна кутия на Хонда, Рено, Пежо, Роувър, Крайслер и Сузуки. Китайски и индийски автомобилостроители също купуват патента. Други използват патентованото изобретение на незаконно. Тойота Приус, която е най-разпространената хибридна кола, използва изобретението на Антонов, без разрешението му.
На 14 юни 2005-та година в двора на сградата където е бил коронован самият Луи 13-ти, в центъра на най-шикозния парижки квартал, най-накрая показва своята рожба. Дизайнерският автомобил, който преди доста години проектирал в София. Каросерията на колата тежи само 18 килограма, общо цялата кола под половин тон. Има два варианта за двигатели 54 и 110 КС. Купето е спортно и луксозно, произвежда се само по поръчка и струва над 100 хиляди евро. Автомобилът носи името на създателя си – Румен.
През годините Антонов често се връща в България, опитва се да започне да строи автомобили, да развива медицината, но въпреки демокрацията е малко или много саботиран от корумпирани управници.
В момента Румен Антонов работи по усъвършенстването на своят двигател без клапани и още много други, неразкрити до сега свои идеи. Той е световно признат като откривател и изобретател. Разработил е и две теории в атомната физика, които обясняват квантовите факти със съответните математически модели. Антонов е автор и на откритие в областта на медицината. Той експериментира върху себе си, за да да обясни причините за атеросклерозата, инфаркта и инсулта.
Основател е на Фондация „Антонов“, която подкрепя проекти в областта на медицината и микробиологията. Почти всеки българин се хвали с киселото мляко и компютъра, а забравя огромни открития като автоматичната скоростна кутия, която също е дело на българин – не го забравяйте той се казва РУМЕН АНТОНОВ.
https://kovaklog.wordpress.com/2017/03/31/%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D0%B6-%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%BE%D0%B9/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>