РАЗЛИЧИЯ МЕЖДУ ПРАВОСЛАВИЕ, КАТОЛИЧЕСТВО И ПРОТЕСТАНСТВО

Учението на Иисус Христос в неговата първоначална чистота е запазено само в Източно православната църква.Тя го е приела направо от апостолите и го е опазила неизменно през всички векове.
Православната църква учеи, че глава на Църквата  е Спасителят Иисус Христос. Той едничък  е учител, ръководител и началник на Църквата.
Православие и католичиство. В XI век  Църквата се разделила  на източно- православна и западно- католическа.Католическата църква признала папата за върховен глава на църквата , а по- късно почнала да учи , че папата е непогрешим, когато тълкува християнските истини. Това католическо учение е неистинско, защото всеки човек  колкото и образован да е, може да греши. Грешили са и много папи  и били осъждани  за неправилно тълкуване на вярата.
Ние, православните признаваме, че непогрешима е само  Църквата в нейната цялост, защото тя се ръководи от Светия Дух. Когато изникнат спорове,  разрешава ги Вселенският събор, в който участват  представители от всички църкви Каквото реши съборът, това се приема от всичики за непогрешимо, а не каквото каже отделно лице, макар да е то най- издигнатият и посветен духовник.
Православната църква учи , че Дух Светий изхожда  от Бога Отца. Католическата църква  въпреки осмия член от Символа на вярата  учи, че Дух Светий  изхожда не само  от Отца, но и от Сина.
Православната църква признава, че за да се спаси човек, потребна е не само вяра, но и добри дела.Потребно е чистосърдечно разкаяние  и искрено служене на Бога. Без това, човек не може да очисти греховете си  и да се възроди за нов, праведен живот.Католическата църква учи,че грехове могат да се опростят  и с пари(внасяне на такси , подаряване на имоти и пр). 
Католическата църква е направила  и други отстъпления  от истинското  Христово учение а именно:
а) Създала е учение за чистилището- място, различно от ада и рая, гдето душите на починалите се очистват от греховете, преди да влязат в царството на блажените.
б) Кръщението се извършва чрез поръсване , а не чрез потапяне във вода.
в) Светото причастие  се извършва с пресен, а не с квасен хляб. При това, миряните се причистват  само с тялото Христово, а причастие с хляб и вино се дава  само на духовни лица.
г)  В католическата църква , освен икони има и статуи , при богослужението   е въведена и инструменална музика.
Следва

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>