ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

 вероучение-за-втори-прогемназиален-клас
Христовото учение е запазено най- добре в Източно- православната църква, каквато е и българската църква.Тя държи вярата такава, каквато е била преди времето на апостолите, първите членове на Христовата църква.
В символа на вярата (член 9) е казано: ” Вярвам в една свята, вселенска и апостолска Църква.Тая Църква е Източно- православната.Тя е свята, защото е свят нейния основател- Иисус Христос. Тя е вселенска, защото обединява всички вярваще, гдето и да се намира тя, защото за най- висока власт признава вселенските събори.Нарича се апостолска, защото е разпространена по света от светите апостоли и пази тяхното учение.
Всички вярващи са длъжни да се придържат строго в учението на православната църква и да избягват всяко учение, което не е съгласно с нейното.
*Изпърво учението за вярата, Божия закон, тайнствените обреди се предават устно от род на род, от прадеди на потомци.Тоя начин на разпростанение на божествените истини между вярващите люде се нарича Свещено предание. Макар и да са предавали устно, божествените истини се запазили цели и непокътнати тъй, както били предадени от Бога и Неговите избраници Свещеното предание е останало  и днес неизменно, защото негов пазител е църквата.
Когато се появило Свещеното писание, Преданието не изгубило предишната си важност, а запазило еднакво значението в него.
предостави Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>