ИНТИМНО

Днес на мода са риалити форматите.Зрителите тръпнат да надникнат във вътрешния свят на известните.Внимателно следват техните действия и постъпки, и са готови да ги коментират във всеки удобен момент.Сякаш, по този начин ще се съизмерят с тях, а и кой знае, дори ще дублират техния успех.Много по-лесно е да се опиташ да приличаш на друг,отколкото на самия себе си, защото накрая надделява този,който по-добре познава себе си и своите възможности.Колкото и да си приличаме,ние хората се различаваме достатъчно помежду си,за да си позволим да сме просто дубльори на известните и успелите.А и самите звезди не са особено склонни да споделят с публиката своите най-съкровени мисли и стремежи.Затова, често можем да се заблудим за действителните източници на техния успех.Дори  днес,когато едва ли не всичко е на показ, остава една сфера на интимното и твърде личното,която не желаем да извадим на светло и покажем на заобикалящия свят.
9aec41e71831bb7e21079aad21f6e579ArthurSchnitzler/ Шницлер// 1862-1931/е австрийски  писател и драматург.   Роден е във Виена /Австрия/ в еврейско семейство.Баща му е известен ларинголог. През 1879 година започва следването си по медицина във Виенския университет. През 1885 година получава доктората си по медицина.През 1903 година се жени за Олга Гусман, блестяща актриса и певица. Разделя се с нея през 1921 година.Любими теми в неговото творчество, са откровеното разкриване на сексуалните проблеми на съвременния човек и остро критичното му отношение към антисемитизма.
Той получава световна известност с пиесата си „Хоровод“,за която е обвинен в създаване на „порнографска“ литература.В нея, 10 двойки герои  са представени преди и след извършване на сексуалния акт.През 1950 година големия френски режисьор Макс Офюлс снима игрален филм по пиесата ,който получава световна известност и признание Шницлер не се шегува-както сам признава „ Аз пиша за живота и смъртта“.
През 1900 година пише първия германски фантастичен роман в модерния похват „поток на съзнанието“.Създава голям брой кратки новели и едноактни пиеси.
В пиесата си „Анатол“/1893/ в 7 картини, описва живота на богат плейбой и неговите лекомислени и фриволни връзки.Произведенията му са забранени от нацисткия режим в Германия, а пиесата му „Хоровод“ има още три филмови версии, с голям успех.Популярността на творчеството му е толкова голяма,че пиесите му са чест гост и на българската театрална сцена.
Шницлер е истински създател на „интимната“ драма.
Георги Караджов
 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>