КОЙ Е ТОМА НЕНОВ

IMG_20181215_181417
Предварително уговорихме среща с госпожа Мартина Томова Забунова- дъщеря на доктор Тома Ненов.   
Тя ни посрещна  в дома си с топла усмивка. На срещата   присъстваше и дъщеря ú Чечилия Атанасова- внучка на Тома Ненов.Повод беше бащата на госпожа Мартина. Разговорът започна непринудено. Помолихме я да разкаже за него и тя започна така. Баща ми Тома Ненов е роден на 14 август 1885 година- годината на Съединението, в град Хасково. Завършва Медицинският факултет на  Университета в Монпилие, който е най- старият в Европа. Специализира в Париж и се връща в България Започва работа в Държавна болница Хасково като главен хирург и главен акушер- гинеколог. Той преустройва болницата и създава разкошен парк.Сега още съществува  кът, в памет на  на доктор Тома Ненов, както са го наричали „Големия доктор“. През 1940 година напуска Хасково и идва в Пловдив. Преди това през 1926 година се жени за Чечилия Фриго-италианка от градчето Лонито, между Виченце и Верона(Северна Италия).Баща й е адвокат-комендаторе- почетна титла, заслуга към Италия. Чечилия е от известната фамилия Фриго- Лониго, които са само адвокати, творци, лекари и пр.  От този брак има четири деца. Маргарита Мафея е втората майка на Чечилия Фриго- съпругата на Тома Ненов. Тя е една от най- известните фамилии във Верона. Има дворец Мафей.
 През 1946 година Тома Ненов става почетен консул на Италия в Пловдиви е такъв до своята кончина през 1963 година. Самото консулство просъществува до 1962 година.  Преди 1946   консулството се е намирало  на улица Крали Марко №2. Консулът е бил италианец. От 1946 година е било на улица Стефан Стамболов № 7, сега Г. М. Димитров № 7, където живее семейството на доктор Тома Ненов.
Бащата  на доктор Ненов е Иван Ненов. Той е роден в град Раковски. Идва в Пловдив и става чирак на касапин, после майстор  касапин и по- късно шеф на Задругата на пловдивските касапи. В миналото в Пловдив е имало улица на негово име  „Касапа Иван“. Той се жени за Мартина Костова- красавица, от стара италианска фамилия, която се отказва от италианското си гражданство.Ражда му 13 деца, а само осем са живи. 
Следва
Мария Герасова

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>