Велики любовни истории, бр.218

 разтърсили света през XX век: Ален Делон и Роми Шнайдер

Търсим любовта и се стремим към нея, мечтаем да срещнем единствения човек в целия свят, който да замести същия този свят. Но животът е странен и понякога жесток, не винаги този, който за нас е смисъл на живота ни, се отнася по същия начин към нас. Тук нямат значение съсловието, харизмата, красотата и умението да се представяш в обществото. Хората се срещат, за да даряват един на друг това удивително усещане за любов, което пронизва със силата си дори и тези, които случайно са се докоснали до него.И тук знаменитостите не правят изключение. Техните чувства са осветени от лъчите на прожекторите и славата, целият свят следи в екстаз и упоение събитията от другата страна на екрана. Но преди всичко друго, те са просто хора и нищо човешко не им е чуждо. Страст и любов до оглупяване, болка и саможертва, разочарование и надежда … Разказваме ви за великите любовни истории на знаменитости от миналия век, които разтърсиха времето и пространството.
Тази любовна история изглеждаше истинска и искрена, но перфектният любовен роман на двете европейски звезди не успя издържи изпитанията на славата, покварата и амбициите.
Животът на Роми Шнайдер, най-добрата актриса в света според френските и австрийските зрители, бил безоблачен и обещавал само щастие и благополучие. Било невъзможно да се предвиди кошмара, в който ще се превърне.
Роми Шнайдер и Ален Делон се срещат на снимачната площадка на „Кристина“ през 1958 г. По това време австрийската актриса, звезда на европейското кино и наследница на известна династия актьори-аристократи, вече има такъв статут, че може да си позволи да избира партньорите си. Изборът й пада върху неизвестен френски актьор.
Любовта от пръв поглед при тях не се получила – Роми е образована и интелигентна и намира своя колега за прекалено млад, красив и разсъблечен. Ален считал партньорката си за съвършено непривлекателна. Любовта избухнала неочаквано за всички, тъй като младите хора нямали нищо общо помежду си. Той – циничен и жесток бездомник, изпаднал в нищета, тя – интелигентно момиче от добро семейство, символ на буржазията, която той толкова презирал. Той отхвърлял всякакви морални принципи и под свобода разбирал пълното безразличие към проблемите на другите, докато тя се стараела да следва бюргерските принципи и не можела да си позволява много заради своите разбирания за благоприличие и дълг.
Страстта дотолкова погълнала Роми, че тя последвала любимия си в Париж.
Нейните принципи и начин на живот, мечтите й за семейство и деца предизвиквали у Делон само презрителен смях. Той открито я наричал буржоа и по всякакъв начин подчертавал, че е освободен от условности и задължения. Двамата били неудържимо привлечени един от друг, но в тези отношения никога не е имало хармония, разбиране и уважение. По времето, когато повечето считали тази връзка за абсолютно неравностойна, самият Делон се обръщал към Роми подчертано грубо, давайки да се разбере кой има по-голяма нужда от тази връзка.
Медиите обожавали малкия ангел Роми и осъждали похожденията на нейния спътник, но в стремежа си да направят всяка негова стъпка достояние на обществеността, буквално убивали актрисата. Жълтата преса следяла всяка крачка на Делон и Шнайдер, писала за всичките му авантюри и се подигравала на наивността на Роми, която прощавала на годеника си за предателствата и изневерите. Унизителната участ на Роми Шнайдер се изразявала в това, че трябвало да търпи и да бъде подигравана. Тя не можела да си тръгне заради липсата на опит, заради силната любов и наистина наивната вяра, че всичко се развива – Делон успял да я убеди, че утре всичко непременно ще бъде различно. В същото време той не просто унищожавал самоуважението й с изневери и лъжи, но постепенно преминал към брутално отношение и дори й посягал.
Това продължава повече от пет години.
Страстните, болезнени, изпълнен с неяснота и унижения отношения прекъснал самият Делон. Кариерата му вървяла нагоре, съвместните им филми се оказали необичайно успешни – преживяното заедно помага на двойката да изиграе забранената любов между брат и сестра в театралната постановка на Лучино Висконти. Делон е приет в театралните среди, започва да получава сериозни хонорари, в живота му се появяват тълпи от поклонници и тази „долче вита“, която съпътства живота на всеки красив и успешен млад актьор. Малката лъчезарна Роми, която му помогнала да стане звезда, вдъхнала му любов към литературата и му помогнала да изгражди собствен актьорски метод, нямала място в този нов живот. Именно по това време Роми Шнайдер става не само пълноценна актриса, но и дълбока, характерна, със силен драматичен темперамент.
Делон се сбогувал с нея с бележка – с оправданието „Срещахме се само по летищата“. Това било напълно в негов стил – студен, циничен, дистанциран. Нищо лично. Скоро след това се жени за актрисата Натали Бартелеми.
Роми Шнайдер умирала без него. Тя се борела с чувствата си и с усещането за пълно отхвърляне.
През годините, прекарани с Ален Делон, една от най-добрите драматични актриси в Европа напълно забравила как да обича себе си. През пролетта на 1966 г. Роми се омъжва. Заради нея избраникът й, драматургът Хари Майен, изоставя съпругата си, с която живял 12 години. Роми пише в дневника си: „Годините, прекарани с Ален бяха диви, луди. С Хари най-накрая се успокоих“. В този съюз тя търсела повече уважение, отколкото любов.
Навярно историята на живота й ще бъде различна без фаталното обаждане на Делон през 1968 г. Той убеждава Роми и продуцентите, че вижда само нея като свой партньор във филма „Басейнът“. Затънал в скандали и неуспешни проекти, преживяващ крах в семейния живот, Делон се нуждае от един силен и успешен проект, за да пренареди делата си. Роми Шнайдер му е необходима не само като красива и великолепна актриса – историята на дългогодишната им връзка била най-добрият ПР ход. А статутът й на вярна съпруга и майка добавял в ситуацията и пикантност.
Филмът става сензация и е закупен от много европейски държави.
Вестниците тиражират снимки на страстно целуващите се Роми и Алън, които преживяват ренесанс на връзката си в шикозния курорт Сен Тропе, шест години след раздялата си. Зрялата красота на вчерашното момиче Роми смайва – изглеждала по-красива и по-убедителна от всякога. А Ален Делон постига своето и отново изчезва от живота й…
Хари Майен така и не успява да прости на жена си и връзката им се сринала. Той напуска работата си и започва да пие. Роми изпада в тежка депресия и също се пристрастява към алкохола. Започва ужасна серия в живота й. Развод, нов брак, самоубийство на бившия съпруг. Тя се затваря в себе си и отхвърля редица предложения, включително за „Мъжът и жената“, „Последно танго в Париж“, но лети на другия край на света, в Мексико, за да заснеме филм с Делон и шокира всички с откровени снимки за списание Playboy. Най-голямата трагедия в живота на актрисата се случва след развода с втория й съпруг – в резултат на трагична случайност загива 14-годишният й син Давид, след като се набожда на шиповете на метална ограда. Обезумялата от мъка Роми се изолира от всички и общува само с Делон. Тя пие много и просто гасне пред очите на всички.
Умира в нощта на 29 срещу 30 май 1982 година.
Всички знаят за трагедията на живота на великата актриса и никой не може да повярва, че нейното 44-годишно сърце е спряло. Вестниците излизат  със заглавия „Роми Шнайдер се самоуби“. По-късно официално е съобщено, че сърцето на Роми просто не е издържало. Цяла Европа оплаква любимата си актриса. Ален Делон остава верен на себе си и изпраща в „Пари Мач“ известното си писмо до Роми, озаглавено „Сбогом, моя кукличке“.
„Денят, в който престана да ти се доверявам, ще е последният в моя живот“ – тази реплика от филма „Кристина“ Роми повтаря и в живота си. Тя се доверява на Делон до края на дните си.
https://www.flashnews.bg/sryada-veliki-lyubovni-istorii-raztarsili-sveta-prez-xx-vek-alen-delon-i-romi-shnajder/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>