АМТИИ ще носи името на проф. Асен Диамандиев

Министерският съвет предлага на Народното събрание наименованието на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, да се промени на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.
 
 Интервю на Емил Костов с ректора на АМТИИ акад. Милчо Василев
Преименуването е в знак на признание към делото на проф. Диамандиев и неговия принос за висшето училище, и е по предложение на Академичния съвет, като то не засяга статута и структурата на Академията.
Идеята е моя и смятам, че проф. Диамандиев напълно заслужава тази чест, заяви пред Радио Пловдив ректорът на АМТИИ акад. Милчо Василев. 
Аргументите за това са 3: проф. Диамандиев е основателят на АМТИИ, той е първият, който разкри професионално обучение по народно пеене и музикални инструменти и не на последно място, сегашните преподаватели до един сме негови кадри, подчерта ректорът. 
Дейността на проф. Асен Диамандиев (1915 – 2009 г.) е свързана с културния живот на страната ни, той посвещава цялата си творческа кариера на музикалното и личностното възпитание на поколения млади таланти. Като използва собствения си авторитет, през 1964 година осъществява замисъла си в Пловдив да се открие структура на висше музикално училище със свой облик, първото в страната извънстолично звено за обучение по музика. Академията в Пловдив започва съществуването си като Музикално-педагогически факултет за подготовка на учители по музика в общообразователните училища към тогавашната Българска държавна консерватория в София от октомври 1964 г. През 1972 г. филиалът на Българската държавна консерватория се преобразува в самостоятелен Висш музикално-педагогически институт за подготовка на учители по пеене и музика и профил народно пеене и изучаване на народни инструменти. По-късно през 1995 г. става Академия за музикално и танцово изкуство, която през 2004 г. се преименува на Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив.
Преименуването на висшето училище не изисква допълнителни финансови средства и няма да доведе до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.
http://bnr.bg/plovdiv/post/101069342/amtii-shte-nosi-imeto-na-prof-asen-diamandiev?fbclid=IwAR3R7TKl8dQcrNk5N5DR8ckqC_DHcQGg5s-Ad68WKgWsZmk6GG9Bu0Tzz7k

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>