Откриха древен ръкопис за крал Артур бр.219

Крал Аргтур ръкопис

В архива на Централната библиотека в Бристол, Англия, бе открит ръкопис от 13-и век с неизвестна досега версия на легендата за крал Артур и Мерлин.
Това съобщава в. „Гардиън“.
Историци попаднали на 7 фрагмента от пергамент в книга на френски учен от XV век. В написания на ръка на старофренски език текст върху фрагментите се говори за битката при Треб, по време на която Мерлин вдъхновил войската на Артур и инициирал нападение, носейки знамето на рицаря на Кръглата маса сър Кей с изображение на дракон, който издишва пламък.
Смята се, че ръкописът е версия на „Историята на Мерлин“, която може да е част от текстове, известни като цикъл „Ланселот – Граал“ или цикъл „Вулгата“.
Ръкописът се различава от други подобни текстове по незначителни детайли, включително имената на военачалниците, командващи войската на крал Артур. Освен това в текста не се споменава, че по време на битката крал Клаудас – врагът на Артур и Мерлин, бил ранен в бедрото.
По мнението на специалистите, ръкописът може да е онази версия на „Вулгата“, която английският писател сър Томас Малъри е използвал като източник за книгата си „Смъртта на Артур“.
https://www.flashnews.bg/otkriha-dreven-rakopis-za-kral-artur/

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>