Премиера на “Одисей” в Пловдивския драматичен театър

Премиера на спектакъла „Одисей“ по Омир от Александър Секулов ще се състои  тази вечер в Пловдивския драматичен театър. Включени са стихове от Кавафис, Сеферис и Смирненски. 
„Одисей” е проект на пловдивския театър и част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 в сътрудничество с Националния театър на Гърция.
„Одисей“ е  резултат от огромен труд и най-мащабния проект на пловдивския театър, в който участва  екип от над 250 души, над 90 костюма, музика с автентични инструменти, мултимедия. 
Спектакълът е замислен преди пет години по идея на Александър Секулов, който пише три сценария за него. Репетициите започват по втория сценарий, а завършеният спектакъл е по третия. 
Всеки от тези три сценария е абсолютно различен, без междинни точки между тях, като третият е композиран в мъка и радост с режисьора  Диана Добрева, казва Секулов. Няма друг театър в България, който да затвори за три месеца, за да репетира. Беше наистина  титанично усилие, което развива не само театъра, но развива и мисленето , на всички хора. 
Този спектакъл е Рубикон за театъра, проверка на таланта, издръжливостта и надскачане на самите себе си. Идеята е взета от  омировия Одисей, но не имитационно,  всичко в представлението е авторско, казва още драматургът Ал.Секулов. 
Одисей създаде съвършено нов театрален свят и език, пояснява и режисьорът Диана Добрева. Одисей ми донесе огромна радост, много мрачни бездни, но и оттласкване към високи върхове. Днес съм щастлива, че излизам от този процес със светлина”. Тя подчертава абсолютната всеотдайност на актьорската трупа, радвам се, че издържаха, ние се затворихме за три месеца в театъра и не излизахме, беше голямо предизвикателство и мечтание…
Музиката в “Одисей” е на Петя Диманова. А  изпълнението на гръцкия музикант Янис Пантазис, който изработва музикалните инструменти, на които свири, от материали на остров Санторини, където живее, е на живо. Той е отличен познавач на гръцката митология, специално на мита за Одисей, казва, че е влюбен в Пловдив и дори твърди, че пловдивчани не знаят в какъв изключителен град живеят.
Мила Каланова създава над 90 костюма и декор, който зад кулисите е толкова интересен, колкото и на сцената. “Не вярвах, че това може да се реализира”, признава тя.
Хореографът Деян Георгиев, който е дебютант и помощник режисьор, признава, че за него преживяването е билокато в несвяст,но целта е постигната – да се видят свободни хора, които могат всичко. 
Този спектакъл показва, че институциите в Пловдив  – театър и община, могат да работят заедно – творчески и финансово и така да се реализира проект, който без това е недостижим. Това дава възможност да се покаже европейско  равнище, което е и смисъла на Пловдив като европейска столица на културата, твърди творческият тандем Секулов – Добрева.
Артистичният директор на Пловдив 2019 Светлана Куюмджиева:  Този спектакъл е  изключително важно събитие за Пловдив като европейска столица на културата. Това е ЕСК – предизвикването на собствените възможности и обединяването на институциите. 
http://bnr.bg/plovdiv/post/101086756/premira-na-spektakala-odisei-v-dramatichnia-teatar?fbclid=IwAR1dTLO8K40Z7_YqPVLKXZV_K6gv_Rtt0M40ZxXBqDNVnS50IQqiFtVLJpQ

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>