5 страхотни начина, бр.221

  по които котките се предпазват от летните жеги

Снимка: Vinogradov Illya / Shutterstock
Лятото дойде – хората извадиха потниците и слънцезащитните кремове, но как ли се справят нашите пухкави приятели с техните дебели кожухчета? Как да не си помислим, че умират от жега, като си представим какво би ни било на нас, ако бяхме така „облечени“ през лятото… За щастие вашата котка се справя доста добре с регулацията на телесната температура и пухкавото палто играе важна роля в това.
Ето пет начина, по които котката се охлажда в летните горещини.
1. Съхраняват енергия. Може да сте забелязали, че котката ви става по-ленива, когато е горещо. Това е защото котките инстинктивно знаят, че съхраняването на енергия помага да се поддържа по-ниска цялостна температура, така че да не прегреят. В най-горещото време те се опитват да останат колкото се може по-неподвижни.
2. Търсят хладни повърхности. Забелязали ли сте, че в горещите дни котката ви може да се излегне на плочките в кухнята или в банята? Или на дъното на ваната? Котките инстинкитевно знаят, че могат да намалят телесната си температура като са в контакт с обекти, които са по-хладни.
3. Почистват се повече. Знаете, че въздухът се усеща като по-хладен, когато сте изпотени. Котките не се потят така, както ние, но ближат козината си повече. Котката се охлажда, когато въздухът се докосва до мократа ѝ козина и слюнката се изпарява. Ако ви позволи, може също да прокарате по козината ѝ влажен парцал.
4. Кожухчето им помага. Козината на котката е нещо удивително. Тя я топли през зимата, но през лятото я охлажда. Тя служи като регулатор на температурата и е пригодена, за да поддържа телесната температура на котката относително стабилна при всякакъв тип време. Козината също така помага за хидратацията и пази чувствителната кожа на котката от слънчевите лъчи.
5. Пият повече вода. Също като вас, и котката се охлажда, когато е добре хидратирана. Постарайте се тя винаги да има достъп до чиста, студена вода.
А ако ви е грижа за нейните бездомни роднини, оставяйте паничка с вода и навън. Не струва нищо, но може да спаси живот.
Снимка: Alena Ozerova/Shutterstock
https://www.obekti.bg/zemya/5-strahotni-nachina-po-koito-kotkite-se-predpazvat-ot-letnite-zhegi

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>