Ето как се развиват мускулите в човешкото тяло бр.222

 
Мускулите ни помагат да се движим и да извършваме физически натоварвания, както и свързват останалите части от тялото ни заедно със съединителната тъкан. Независимо дали посещавате често фитнеса или не, мускулите ви се нуждаят от постоянно внимание, защото натоварването, което поставяте върху тях ежедневно, определя дали ще растат или ще отслабват.
Представете си, че стоите пред една врата и трябва да я отворите. Мускулите и мозъкът ви работят в съвършен синхрон, за да постигнете това. Най-напред, мозъкът изпраща сигнали до моторните неврони в ръката ви и когато те ги получат, невроните реагират, карайки мускулите да се свиват и разпускат. Това пък води до движението на костите в ръката и генериране на нужното движение. Колкото е по-голямо предизвикателството, толкова по-силни са сигналите от мозъка и толкова повече моторни единици участват в извършването на задачата.
Но какво ще стане, ако вратата е прекалено тежка?
Тогава мускулите на ръката няма да са достатъчни, за да създадат необходимото за отваряне напрежение. Затова мозъкът ви се обръща за помощ към други мускули. Забивате здраво стъпалата в земята, стягате корема и обтягате гърба, генерирайки достатъчно сила, за да отворите вратата. Така нервната ви система успява да събере достатъчно ресурси.
Докато всичко това се случва, мускулните влакна претърпяват друг вид промени на клетъчна основа. Когато ги напрягате, те търпят микроскопични увреждания, което обаче в този случай е нещо добро. В отговор, наранените клетки изпускат възпалителни молекули, които активират имунната система, за да поправи тя пораженията. В този момент започва “напомпването на мускули”. Колкото по-големи са уврежданията, толкова повече тялото се напряга, за да ги възстанови. Така получилият се цикъл от увреди и възстановявания започва да прави мускулите по-силни и по-големи.
Тъй като тялото ни е адаптирано към ежедневните дейности, не не произвеждат достатъчно стрес, за да стимулират растеж на мускулите. Затова клетките ни трябва да бъдат подлагани на по-високо напрежение, а ако не го правите достатъчно, те започват да се свиват – процес, наречен мускулна атрофия.
Но физическото напрежение не е единственото, от което се нуждаят мускулите. Необходима е още правилна комбинация от почивка, хормони и хранителен режим. Протеините в храната ни запазват мускулната маса, а за това помагат и хормони като тестостерона. Полът и възрастта също оказват влияние, затова младите мъже имат по-голям шанс да развият мускулите си.
https://www.obekti.bg/nauka/eto-kak-se-razvivat-muskulite-v-choveshkoto-tyalo

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>