Шоколадови екошедьоври на Кулинарната купа в Пловдив

 

Всеки елемент от шоколадовите скулптури може да се изяде

Шоколадови екошедьоври смаяха журито на сладкарския конкурс за шоколадови скулптури, който се проведе по време на Кулинарната купа в Пловдивския панаир. Националната кулинарна купа бе открита днес, а сладкарските състезания са само част от множеството надпревари в стил „Мастършеф“, които вървят в момента във Втора палата. Освен сладкарите, в състезанията мерят сили бармани, сервитьори, млади и утвърдени готвачи, а също и пицари.

Седем са участниците в конкурса за най-впечатляваща шоколадова скулптура на тема „Опазване на околната среда и влиянието на пластмасите в нея“, съобщи пред DCNEWS един от най-добрите сладкар у нас, с афинитет към шоколада и моделирането му – шеф Ради Стамболов. Сред красивите модели са земното кълбо в ръка, състояща се от клоните на дърво, контейнер за разделно събиране на отпадъци и др. Всяка от скулптурите е изработена толкова прецизно, че дори пластмасовите чашки приличат на истински.

„Всичко, което е част от скулптурите, става за ядене и е направено от шоколад. Смачканите пластмасови чашки са отляти по истински, затова изглеждат толкова автентично„, обясни шеф Стамболов.

По думите му за първи път в надпреварата участват толкова много участници. Броят им бил два пъти повече, отколкото през последните две години, взети заедно. Журито работи по специфични критерии, един от които е, всяка шоколадова скулптура да е висока не повече от 60 см. На един от сладкарите се наложило дори да ореже малко своето творение. Друг пък пристигнал с повредена при транспортирането заготовка и са наложило тук да я прави наново. „Хубавото е, че не се отказа“, усмихна се шеф Стамболов. Той допълни, че имало скулптура, която тежала 70 кг.

Кандидатите за първото място са разделили скулптурите си на две части – как изглежда незамърсената природа и как пластмасата й влияе, обясниха от журито. Участниците използват много и различни техники, а журито държи те да са употребили поне три.
Днес следобед сладкарите ще се състезават в още един атрактивен конкурс – за сватбена торта. Темата е „Лавандула и люляк”, а във всеки макет на торта ще бъде вложено и истинско парче, което ще покаже броя и вида на блатовете, кремовете и украсата.
 Пловдив

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>