Кръстю Тодоров-Кеца – „Градът” бр.224

  изложба живопис, 8 – 28 май 2019г

Покана
„ Улицата ме изпълни с гласовете си
Къщата със тишината си.
С покриви,
прозорци
и дървета.
Града -
най-хубавия на земята ми се радваше…“ 
                                                        Хр. Фотев
Своя седма самостоятелна изложба в галерия Аспект открива на 8 май бургазлията Кръстю Тодоров-Кеца. Определян като майстор на гротеската, Кеца е популярен преди всичко с богатите си фигурални композиции, но настоящата изложба е различна, наречена е  „Градът” и за нейно мото художникът е избрал стих от произведение на големия бургаски поет Христо Фотев. Това е своеобразния реверанс на Кеца към неговия роден град и по-скоро към духа на стария Бургас.
                Картините условно бихме могли да определим като градски пейзажи,  които носят духа на онзи Бургас, който за съжаление изчезва. В тях Кеца е запечатал старите бургаски къщи, историята на града, на неговата култура и на прочутата бургаска бохема. Всяко съвпадение с реално съществуващи сгради е изключение, липсват конкретика и фактология; през погледа на художника къщите са приказни и романтични, а характерните за старата архитектура детайли са израз на интимност, на сантименталност дори. В пейзажите на Кеца органично са вплетени и образи на моряци и техните сирени, риби и предмети, излъчващи домашен уют, елементи на стария градски интериор. Къщите имат история, носят характеристиките на хората, които са ги обитавали и които отдавна са си отишли, но къщите остават, не случайно част от градската история включва: „В тази къща е живял…”.  И е болезнено за хората, които обичат и милеят за града си, когато тази история се разрушава и изчезва буквално пред очите ни, когато прекрасни одухотворени сгради биват изоставяни, занемарявани и в крайна сметка унищожени. В този смисъл изложбата на Кеца надхвърля бургаската тематика и отправя призив към всички нас – да обичаме историята на своя град, да обръщаме внимание на стойностните неща, да пазим и възраждаме духа на града, бил той Бургас или Пловдив.
                Изложбата включва 16 предимно голямоформатни платна, почти всичките рисувани през последната година. Богатата цветова гама, майсторският рисунък и впечатляващата пластичност на живописта на Кеца засилват авторското внушение, образът на стария Бургас оживява върху платната, носейки носталгия и малко тъга по едни безвъзвратно отминали времена. В картините на Кеца времето е спряло и е затворено в свят на любов, хармония и красота. В същото време, наблюдателят получава усещането, че зад платното художникът с игриво намигване  поднася своето нежно, дори хедонистично отношение към живота. Всеки, който иска да се потопи в приказния свят на Кръстю Тодоров-Кеца, може да направи това от 8 до 27 май в галерия Аспект
 
Кръстю Тодоров –Кец е роден през 1959г. в Бургас, завършил е художествената гимназия в Казанлък и ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, след което се завръща в родния си град, където живее и работи до днес.
За 30 години творческа биография Кръстю Тодоров реализира множество общи и самостоятелни изложби, участва в  различни международни форуми в САЩ, Белгия, Франция, Турция, Германия и др. Преди две години, при първото си представяне на международния конкурс “Сливане’15″ в индийската галерия “АРТ Етерне”в Делхи, авторът бе отличен от професионално жури със специалната награда, а после  бе представен на годишния световен арт-фестивал в Мумбай.
Олга Петрова

 Градът 1Нощен градГрадът 3

 

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>