7 характеристики на хората, които жадуват за любов бр. 263

Илюстрация: Archv / Shutterstock
Често жаждата за любов се обяснява с детство, лишено от обич и привързаност. Копнеещите да бъдат обичани рядко или никога не са били прегръщани като деца, не са чували любящи думи, не са се радвали на безусловната любов и грижа от страна на своите близки.
Хората, които растат с тази липса, минават през живота с очакването раната им да бъде излекувана. И тук може би е същността на проблема – те вярват, че се нуждаят от някой друг, за да се излекуват, а лекарството е в самите тях. Състои се от две много важни съставки – самоприемане и любов към самите себе си.
Разбира се, няма нищо лошо в това да искаш да бъдеш обичан и приет от другите. Тази нужда се превръща в проблем само за хората, които са били отгледани в среда без любов. Те се опитват да компенсират липсата на привързаност и любовта към себе си чрез други хора.
Хората, които жадуват за любов, често създават ситуации, които всъщност само засилват усещането им за самота и празнота. Това е сложен психологически проблем, който изисква психологическа помощ.
Вижте седем характеристики на хората, които чувстват тази спешна нужда от любов.
1. Натрапчив стремеж към привързаност и обич
Хората, които жадуват за любов, отдават огромно значение на привързаността. Те дори може да вярват, че нищо друго няма значение. Така в тях се разгаря огън, веднага щом някой им покаже обичта или привързаността си. Това постепенно се превръща в сериозно изпитание както за тях, така и за човека, или хората до тяху заради неспособността им да оставят нещата да се развиват естествено и да приемат, че любовта идва и си отива.
Самата мисъл, че трябва да запазят любовта, засилва неимоверно тревожността им, а страхът, че ще я изгубят, задълбочава обсебеността им от нея.
2. Стремеж към пълен контрол
При хората, които жадуват за любов, често се наблюдава силен стремеж да контролират, хората, които обичат. Причината се дължи не на желанието им да контролират живота им, а на нуждата им да се застраховат, страха да не изпитат отново болката от „необичането”.
Контролът им осигурява спокойствие, че няма да бъдат изоставени. Всъщност страхът от изоставяне и предателство (продукт на емоционалната им рана) ги кара да жадуват за контрол. Но това често води до отчуждаване и раздяла.
3. Взискателност
На хората, които не са получавали безусловна любов и грижи по време на детството си, им е много трудно да повярват в нея в зряла възраст. Затова те изискват постоянни прояви на привързаност и са много взискателни към партньора си или към всеки, с когото имат емоционална връзка.
За тях са много типични реплики като: „Исках да бъдеш там, но ти не дойде” или „Надявах се, че ще направиш нещо специално, но те не се постара достатъчно” . Хората, които копнеят за любов, вярват, че тя трябва да е абсолютна и дейна във всеки един момент, но това не е възможно. Дори майките не са способни на това поради напълно разбираеми причини – умора, заболяване, и ежедневни обстоятелства като работа, ангажименти.
4. Те молят за обич
Хората, които копнеят за любов, са взискателни, но също така са склонни да не дават шанс на много хубави неща и хора, които искат да влязат в живота им. Те са готови да се откажат от всичко, само за да не изгубят човека, когото обичат. Следователно те често пренебрегват собствените си нужди и благополучие.
Ако усетят, че другият човек се отчуждава от тях, ще направят почти всичко, за да не го изгубят. Те се чувстват безполезни и мислят, че любовта на другия придава стойност на собствения им живот. Това означава, че дори биха се примирили с насилие.
5. Те правят твърде много жертви
Тези хора правят любовта много по-драматична и болезнена, отколкото трябва да бъде. Чувстват се толкова благодарни, че някой ги обича, че са готови на всякакви жертви, за да ги зарадват.
Любовта означава да правиш компромиси и жертви понякога, но при хората, изпитващи спешна нужда да бъдат обичани, това стига до крайност.
6. Те не могат да се доверяват
Колкото и да се стараят, хората, които търсят любов, не могат да се доверят на другите. Те винаги очакват да бъдат изоставени или наранени, а това ги прави ревниви и подозрителни, което постепенно отслабва връзките им.
Тяхното недоверие е толкова силно, че дори могат да видят добрите неща като лоши или обратното. Те търсят скрити мотиви, скрити цели и конспирации навсякъде. Всичко това е част от огромния им страх да не бъдат наранени.
7. Те приемат неприемливото
Злоупотребата, в каквато и да е форма, е неприемлива. За съжаление, липсата на привързаност и обич в ранните години от живота, често е причина хората да приемат подобно поведение от хората, с които са в емоционална връзка.
Те не разбират разликата между несъгласие, конфликт и злоупотреба. Способни са да се ядосват за незначителни неща, но също така и да приемат физически и психически атаки.
Това е много парадоксална ситуация. Хората, които жадуват за любов, я търсят навсякъде, за да запълнят празнината в себе си. Но тъй като им липсва най-важното – любов към себе си, те саботират връзките си и се обричат на нещастие. Точно по тази причина професионалната помощ е толкова важна в тези случаи.
https://www.obekti.bg/chovek/7-harakteristiki-na-horata-koito-zhaduvat-za-lyubov

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>