МАРИЯ

Има имена с богата история.Мария е едно от тях.От Библията знаем че Дева Мария е майката на Исус Христос.Друга Мария-Мария Магдалена играе ключова роля в библейския разказ.Прочутата шотландска кралица Мария Стюарт– най-известната съперница на английската владетелка Елизабет Първа е екзекутирана от нея,но същевременно е майка на обединителя на Англия и Шотландия и основателка на кралския дом на Стюартите.В по- ново време, Мария Кюри е единствената жена носителка на две Нобелови награди.Не е лесно да пресъздадеш живота на такива личности и да бъдеш достоен за такова име.Образите им са толкова сложни и многопланови,че често са водели до провал филмовите екранизации на техния живот.Не всеки може да изиграе героиня с името Мария.
imagesMaia Morgenstern / Мая Моргенщерн/ /1962/ е румънска филмова и театрална актриса.Родена е в Букурещ, в еврейско семейство.Завършва Филмовата и театрална академия на Букурещ  през 1985.Започва да играе в Младежкия театър /Букурещ- 1985-88 год/, а след това в Държавния еврейски театър /Букурещ-1988-90 година/. През 1990-1998 година е водеща актриса на Националния театър на Румъния /Букурещ/.От 1998 година е в театър „Баландра“-Букурещ,наречен на името на прочута румънска актриса.
Тя получава широка известност с ролите си в пиесата „Синия ангел“-театър „Одеон“-Букурещ и като Лола- една от най- знаменитите театрални роли на великата Марлене Дитрих.
Получава награди в Румъния и чужбина.Наградата за най-добра актриса на Румънския съюз на филмовите дейци за „Тези,които плащат с живота си“ и Европейската награда за най –добра филмова актриса за „Баланта“/1992/.
Неведомите пътища на съдбата „довеждат“ Моргенщерн до ролята на една от големите личности с име Мария.Тя играе Дева Мария в прочутия филм на големия Мел Гибсън „Страстите Христови“/2004/, редом с българските актьори Христо Шопов /в ролята на Пилат Понтийски/ , Христо Живков /като свети евангелист Йоан/ и прочутата Моника Белучи,като другата Мария-Мария Магдалена.
За тази роля получава наградата за най- добра актриса на международните телевизионни награди за мултикултурно и етническо разнообразие /Великобритания/.
С оглед на значението,което има за съвременните румънски театър и кино,Мая Моргенщерн може да бъде наречена „румънската Невена Коканова“.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>