СРЕЩА С АХМЕД АБДУЛА- ГЛАВЕН ГОТВАЧ НА РЕСТОРАНТ КАЙРО

Пловдив. Европейска столица на културата 2019. Когато тръгнеш из града,можеш да се потопиш в неговата красота от уникални сгради,които носят спомена на древни времена.Град, в който много чужденци са принесли свои традиции. Тук, в центъра срещнах  табела, която говири за ресторант, наречен Кайро. Името ме заинтригува и аз слязох по каменните стълби в приземието на ресторанта. Ахнах от почуда.Множество картини по стените, които говорят за историята на Египет. Интесено ми беше да науча за египетската кухня. Така се срещнах с господин Ахмед Абдуала- един прекрасен събеседник, главният готвач на ресторанта.  По радиото  излъчваха информация за  ресторант Кайро,  че е първият ресторант на Балканския полуостров,който е открит в Пловдив на 2 март 2019 година.
Поканих  господин Абдула да разкаже за себе си и как е  стартирал началото.Той започна така. Завърших висшето си образование в Швейцарското училище за подготовка на готварски кадри в Исмалия, която се намира на час и половина от Кайро.След това  завърших туристически мениджмънт в Швейцарския висш институт.  През 1989 година стартирах своята практика,  в прочутия курорт Хургада на Червено море. След това в прочутото курортно селище Тайба на Червено море. И на двете места бях готвач  в хотели от веригата “Хилтан”. Бях и в хотели на веригата “Мариот” в Кайро, Исваилия, Александрия и в прочутия курорт  Шарм ел- Шейх. Имам самостоятелно готварско шоу по Втори канал на египетската телевизия (частен канал ). Получих  наградата  за най- добър шеф готвач в международната хотелиерска верига   ”Мариот”.
Господин Абдула сподели, че притежава 5 ресторанта. Попитах го: От кога датират първите данни за египетската оригинална кухня. Той отговои, че първите данни  за оригиналната египетска кухня датират от 7000 години. 
Помолих го да сподели с читателите на вестник “Сияние”за египетската кухня и той започна  с Кошери. 
Кошери са макарони, ориз, нахут, черна и червена леща,  пържен лук горещ доматен сос. Продуктите се заливат изпържения лук и горещия доматен сос.
Керша е е оригинално египетско ястие със същите нещата като българското шкембе чорба. Но то е сос, а не чорба. Шкембето престоява две дни  в арина от египетски подправки от района на  Асуан(язовир в Египет ).
Кофта се подготвят като кебапчетата и се пекат на скара с камени  въглища.
Тамия   е само от зеленчуци – 10 вида и фул(бакла) 
 И като финал Ахмед Абдула сподели”: ” За мен египетската кухня може да се хареса от много хора, тъй като тя в идва от сърцето. И още  бях шеф готвач при подготовката на две конференции на организациите на държавите от Северна и Източна Африка- в Кувейт и Египет.
 Попитах го защо е дошъл в България и точно в Плаовдив, а той отговори, за да популяризира египетската кухня.
Неговото голямо желание е да направи едно голямо шоу, като в него участват българките шеф готвачи, за да покажа своите умения.
Накрая, той ни  покани да опитаме едно от египетските ястия. Благодарихме му и си тръгнахме.
Тук ще ви покажем част от египетската кухня

IMG_20190619_171053IMG_20190619_171105IMG_20190619_171236IMG_20190619_171836IMG_20190619_172012

 Мария Герасова

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>