КАРТОГРАФ

 Картите са едни от най-ценните човешки творения.Без тях нямаше да има епоха на Великите географски открития..Но приложението им надхвърля областта на географията.В психологията и медицината правят карти на човешкия мозък.Във физиката и химията „картографират“ пътя на взаимодействие на елементарните частици и химическите вещества.Картата е незаменимо пособие в архитектурата  и изкуството.А картографите са едни от най-уважаваните професионалисти в историята.
Luigi_Vanvitelli-transparentLuigi Vanvitelli / Луиджи Ванвители/1700-1773/ е италиански архитект и инженер.Той е най-големият архитект на Италия през 18 век и създател на академичния късен барок в архитектурата, стил предшественик на неокласицизма.Роден e в Неапол, в семейството на холандския художник на природни и градски пейзажи ,Caspar van Wittel /Каспар ван Вител/- създател на жанра топографическо рисуване- veduta на италиански.Ван Вител превръща топографията в обект на изкуството в Италия.Неговия най- известен последовател е големият художник Каналето.
downloadВанвители специализира при Никола Салви в Рим.С него работи по изграждането на прочутия фонтан Треви във вечния град. Той получава европейска  слава след проектирането и изграждането в Анкона /1732/ на Lazaretto-огромна петоъгълна сграда- 20000 кв.м.,предназначена да предпазва военните ръководители от инфекциозни болести.По късно се използва за военна болница.
Укрепва купола на базиликата „Свети Петър“/Рим/,когато конструкцията му се пропуква.Изгражда мост в провинция Беневенто.С Никола Салви проектира катедралата „Св.Йоан Кръстител“ за краля на Португалия.Тя е изградена в Рим и транспортирана с кораби до Лисабон,където е сглобена на ново.
13_bigЗа краля на Неапол реализира големия палат в Казерта- най-големия палат за времето си в света с площ 2 милиона кв.м..За него проектира голяма система аквадукти,която доставя вода за многото каскади и фонтани.Наречена е на неговото име- Аквадукти Ванвители и е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.Създава градския кралски палат на Неапол /1753/.
Със своя живот и творчество, Ванвители се превръща в истински „картограф“ на архитектурата на Южна Италия и Неапол,като дава своя забележителен принос в световната култура.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>