КОПОЛА

Какво била Европа без династиите?!Капетингите,Валоа,Бурбоните полагат основите на модерната френска държава.Плантагенетите, Тюдорите, Уиндзърите изграждат могъществото и величието на Великобритания. Хабсбургите обединяват Централна Европа и създават Австро-Унгарската империя, за която все още си спомнят с носталгия народите на Чехия,Словакия,Унгария,Хърватия,Словения.Династиите не са само с кралско потекло.Фамилиите Бах и Щраус упражняват огромно влияние върху развитието на музиката.Братята Карачи са едни от най-великите художници на Италия.Прочути династии има и в киното.
downloadFrancis Ford Coppola / Франсис Форд Копола/1939/ е филмов режисьор, продуцент,сценарист,композитор.Фамилията му произхожда от Берналда   /Базиликата-Южна Италия/.Роден е в Детройт /САЩ/.Баща му е известен флейтист в Детройтския симфоничен оркестър.Второто му име Форд е в чест на великия предприемач Хенри Форд.Баща му организира и е помощник диригент на оркестър,който участва в ежеседмична музикална радио програма, спонсорирана от компанията „Форд“.
Семейство Копола се премества в Ню Йорк,където бащата става флейтист в симфоничния оркестър на телевизионния гигант NBC.Като малък, Копола заболява от полиомилит,което го принуждава за дълги периоди да не излиза от дома си и стимулира въображението му.Завършва театрално изкуство в колежа „Хофстра“/Ню Йорк//1960/,където получава най- големите награди за поставените от него училищни театрални постановки.
След това завършва Калифорнийския университет /Лос Анджелис/,като магистър на филмовото,театрално ,телевизионно изкуство/1967/.Филмът му „Дъждовни хора“/1969/ печели най-голямата награда „Златна раковина“, на един от 5 -те най-реномирани кинофестивала в света –в Сан Себастиан.Той е негов сценарист,продуцент и режисьор.Първият си Оскар получава,като съ-сценарист на филма шедьовър „Патън“/1970/  за прочутия американски генерал.Осигурява си безсмъртието в историята на киното с трилогията „Кръстникът“/1972,1974,1990/.За първи път във  филмовата история, първия филм и продължението му получават Оскар за най- добър филм.През 1974 година поставя нов рекорд- за първи път в историята на Оскарите, в една година за най-добър филм са номинирани два филма,на които той е продуцент. Негови творби получават два пъти „Златна палма“ на най-реномирания кинофестивал в Кан /Франция/. Поставя и началото на прочутата филмова династия Копола.Тя ще бъде „герой“ и в следващите два материала, на автора по примера на трилогията „Кръстникът“.
Георги Караджов

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>