ПЛОВДИВ

Пловдив се намира на 42.1500015  географска ширина е 24.7500000 географска дължина.Територията му е 101 981 кв.м..Най- ниската му точка е на 130 м. надморска височина, а най-високата – котата на Младежки хълм 285.5 м. надморска височина.
Единственият географски паралел,който пресича България,казано на шега, е чисто пловдивски.Той минава през града.Горе-долу на същата географска ширина в България са Царево,Пазарджик,връх Мусала,Рилския манастир,с.Цървена ябълка,община Кюстендил.Оттатък границата в Пиротско има друго село Цървена ябука на сръбски.А още по на  запад е Рим.
Пловдив е най-старият жив град в Европа.Обявен е за петия най-стар град на планетата,който е непрекъснато обитаван.
Той е по-стар от Рим и Атина и е съвременник на Троя и Микена.Заедно с Фаюм  в Египет и Сидон в Ливан  вече 8000 години е обитавана и устроена територия.
Най-древните следи от човешко обитание в чертите на Пловдив са открити на Небет тепе.Те датират от 6 хилядолетие преди Христа.На този хълм има циклопски зидове.Те са направени от грамадни камъни с неправилна форма, които прилягат едни към други,сякаш са били в друго агрегатно състояние,когато са се напасвали един към друг.
В поречието на река Марица се намира най-големия басейн на подземни води в България.Запасите му са трудно изчислими.Най-високо разположената градина с цветя и зеленчуци в нашия град е на самия връх на Джамбаз тепе, в двора на известната керамичка Ана Гребенарова. Използва се и до днес. Прилича на Мачу Пикчу и се намира на 210 метра надморска височина.
Младежкият хълм е първият пловдивски хълм, обявен за защитена територия. Още през 1970 година, южната част на хълма с площ 30 дка е приела статут на природна  забележителност.Тук се намират редки за нашата флора растителни видове- четинеста звъника,подуточашково клинавче, румелийска жълтуга.
 по книгата на Николай Илчевски “Пловдив най най на най най”

Следва

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>